Quantcast
SZ: Σχέδιο για Σύνοδο Κορυφής και κεφαλαιακούς ελέγχους - enikonomia.gr
share

SZ: Σχέδιο για Σύνοδο Κορυφής και κεφαλαιακούς ελέγχους

δημοσιεύτηκε:

Τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ για την Ελλάδα το βράδυ της Παρασκευής, αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup (που συνεδριάζει την Πέμπτη και Παρασκευή), και την προετοιμασία για την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων το Σαββατοκύριακο, προβλέπει σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung.

Το σχέδιο, το οποίο έγινε γνωστό σήμερα στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, προβλέπει κατ΄ αρχήν να δοθεί μία ακόμη ευκαιρία στην Ελλάδα και να περιμένει η Ευρωζώνη μήπως υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στην προθεσμία αυτή, θα πρέπει να συγκληθεί χωρίς καθυστέρηση μία ειδική σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες και συζητείται ήδη το βράδυ της Παρασκευής. Στη σύνοδο αυτή θα αναζητηθεί εκ νέου μία πολιτική λύση.

Το σχέδιο ανάγκης προβλέπει να υπάρξει προετοιμασία το Σαββατοκύριακο για την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων της Ελλάδας με την ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, θα έπρεπε οι ελληνικές τράπεζες να μείνουν κλειστές για λίγες ημέρες, σημειώνει η εφημερίδα. Μετά το άνοιγμά τους και πάλι, οι ημερήσιες αναλήψεις από τα ATM και η κίνηση πληρωμών στο εσωτερικό θα είναι περιορισμένες, ενώ θα τεθούν περιορισμοί στην κίνηση πληρωμών με το εξωτερικό. Οι περιορισμοί αυτοί θα πρέπει, πάντως, να ψηφισθούν από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Την Τετάρτη θα αποφασίσει η ΕΚΤ, αν θα δώσει πρόσθετη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.