Quantcast
ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε τροπολογία για τους διανομείς σε πλατφόρμες εστίασης - enikonomia.gr
share

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε τροπολογία για τους διανομείς σε πλατφόρμες εστίασης

δημοσιεύτηκε:

Τροπολογία για τους διανομείς σε πλατφόρμες εστίασης κατέθεσε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρώτον υπογράφοντα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
Πρόκειται για την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων η οποία προβλέπει την κατοχύρωση της σύμβασης εργασίας των διανομέων που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες εστίασης «ως εξαρτημένης εργασίας» .
Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις ψηφιακών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (ψηφιακές πλατφόρμες) στον τομέα της εστίασης και της διανομής έτοιμου φαγητού υποχρεούνται να απασχολούν αποκλειστικά εργαζόμενους διανομείς με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και να εφαρμόζουν τις διατάξεις της εργατικής και κοινωνικο-ασφαλιστικής νομοθεσίας. Επίσης, προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι διανομείς σε ψηφιακές πλατφόρμες υπάγονται στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Ξενογιαννακοπούλου για τους διανομείς σε πλατφόρμες εστίασης: Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την πλήρη κατάργησή του
Σε παρέμβασή της, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την τροπολογία του κόμματός της. Υπογράμμισε ότι «η κοινωνική κατακραυγή ακύρωσε στην πράξη το άρθρο 69 του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη» και πρόσθεσε πως «ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την πλήρη κατάργησή του».

Νομικό καθεστώς: Τι ισχύει έως τώρα για όσους παρέχουν υπηρεσίες delivery και courier στις συνεργατικές πλατφόρμες

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας ανέφερε πρόσφατα τις διαφορές που υπήρχαν ανάμεσα στο προηγούμενο και το νέο καθεστώς
για όσους παρέχουν υπηρεσίες delivery και courier στις συνεργατικές πλατφόρμες.

ΠΡΙΝ από τον ν. 4808/2021 το νομικό καθεστώς όσων παρείχαν υπηρεσίες delivery και courier στις συνεργατικές πλατφόρμες ήταν αρρύθμιστο.
Είχαν το δικαίωμα, βάσει της γενικής ελευθερίας των συναλλαγών, όσοι ήθελαν να συμβάλλονται με τις πλατφόρμες ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Δεν είχαν κανένα συνδικαλιστικό δικαίωμα, οι πλατφόρμες δεν εθεωρούντο εργοδότες τους και γι’ αυτό δεν είχαν καμία υποχρέωση υγιεινής και ασφάλειας απέναντι στους συνεργάτες τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις κρινόταν από τα Δικαστήρια ότι η σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών υπέκρυπτε σύμβαση εργασίας.
Αυτό, όμως, γινόταν βάσει των κριτηρίων που έθετε η γενική θεωρία του εργατικού δικαίου, δηλαδή εξεταζόταν εάν ανάμεσα στον συνεργάτη και την πλατφόρμα υπήρχε πραγματική και νομική εξάρτηση (= ο εργοδότης καθόριζε τον χρόνο, τόπο και τρόπο της εργασίας).
Επομένως, υπήρχαν πολλές περιπτώσεις, στις οποίες συνεργάτες εργάζονταν ουσιαστικά με ίδιο καθεστώς με τους μισθωτούς (υπήρχε, δηλαδή, η πραγματική και νομική εξάρτηση από την πλατφόρμα), αλλά δεν μπορούσαν να το τεκμηριώσουν, αφού ο νόμος δεν παρείχε συγκεκριμένα κριτήρια.
Επίσης, οι συνεργάτες αυτοί ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ
α) συνδικαλιστικά δικαιώματα (δεν μπορούσαν να συστήσουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, να κάνουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, να απεργήσουν),
β) δικαίωμα στην κάλυψη κάποιων εξόδων που σχετίζονται με την εκτέλεση του έργου τους (μηχανή, συντήρηση της μηχανής, κράνος, βενζίνη).
Οι αλλαγές
Ο ν. 4808/2021 τα άλλαξε αυτά.
1. Έθεσε πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, βάσει των οποίων διακρίνεται εάν μία σύμβαση είναι σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών ή σύμβαση μισθωτής εργασίας.
2. Έδωσε δικαιώματα και σε όσους είναι σε καθεστώς συνεργάτη/ παρόχου ανεξαρτήτων υπηρεσιών, τα οποία δεν είχαν πιο πριν.
Ειδικότερα:
1. Κριτήρια για τη διάκριση μεταξύ σύμβασης ανεξαρτήτων υπηρεσιών και σύμβασης εξαρτημένης εργασίας:
Για να τεκμαίρεται ότι κάποιος απασχολείται με σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών, πρέπει να ισχύουν 4 κριτήρια σωρευτικά:
α) να μπορεί να αναθέτει το έργο που έχει αναλάβει σε υπεργολάβους/ σε τρίτους, δηλαδή να μην είναι απαραίτητη η προσωπική παροχή του έργου,
β) να μπορεί να αρνείται να πραγματοποιήσει έργο (μεταφορά) που του έχει ζητήσει η πλατφόρμα,
γ) να μπορεί να συνδέεται και να αποσυνδέεται από την πλατφόρμα όποτε θέλει και για όσην ώρα θέλει,
δ) να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ανταγωνιστική πλατφόρμα.
Εάν δεν ισχύουν ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ αυτά κριτήρια, δεν ισχύει το τεκμήριο υπέρ των ανεξάρτητων υπηρεσιών. Επομένως, οι απασχολούμενοι, όταν δεν πληρούνται και τα τέσσερα αυτά κριτήρια, ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ να ζητήσουν να αναγνωρισθεί ότι συνδέονται με την πλατφόρμα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.
2. Δικαιώματα στους παρόχους ανεξάρτητων υπηρεσιών
Ακόμη κι αυτοί που εργάζονται υπό καθεστώς ανεξάρτητων υπηρεσιών αποκτούν ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ τα εξής δικαιώματα:
α) να συνδικαλίζονται, να συστήνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις δικές τους, να προσέρχονται σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις (όπου μπορεί, λ.χ., να καθορίζουν και ελάχιστο ύψος αμοιβής).
β) να απεργούν.
γ) να απαιτούν από τις πλατφόρμες, με τις οποίες συνεργάζονται, την τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και την κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με την παροχή του έργου (έξοδα για μηχανή και τη συντήρησή της, καύσιμα, προστατευτικό κράνος κ.λπ.).

Μάλιστα, οι πλατφόρμες υποχρεούνται να ενημερώνουν τους συνεργάτες τους για τα δικαιώματα αυτά”.

Χατζηδάκης: Δεν μπορεί να καθιερωθεί η αποκλειστικά η μισθωτή εργασία στον χώρο των ντελιβεράδων

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι δεν μπορεί να καθιερωθεί η αποκλειστικά η μισθωτή εργασία στον χώρο των ντελιβεράδων ” επειδή δεν έχει καθιερωθεί πουθενά στην Ευρώπη παρά μόνο στην Ισπανία . Σε όλες τις άλλες τις χώρες μπορείς να είσαι είτε μισθωτός σε αυτές τις δουλειές ορισμένου ή αορίστου χρόνου είτε ελεύθερος συνεργάτης, με δικαίωμα δηλαδή να δουλεύεις σε περισσότερες εταιρείες, λιγότερες ώρες, να κανονίζεις τις υποχρεώσεις σου σαν να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, όπως κάνουν οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι έμποροι, γενικότερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες”.
Επίσης, πρόσθεσε ότι πάρα πολλοί από αυτούς τους εργαζομένους δεν θέλουν να είναι μισθωτοί, διότι έτσι είναι ο προγραμματισμός τους, έτσι θεωρούν ότι είναι καλύτερο για το συμφέρον τους.
“Μου το έχουν πει εμένα του ιδίου” τόνισε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι “άλλοι βεβαίως θέλουν να είναι μισθωτοί” και “είναι υποχρέωση των εταιρειών να σέβονται τη νομοθεσία και στις δύο περιπτώσεις”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.