Του Τάσου Δασόπουλου
Με ένα τελεσίγραφο από όλους τους πιστωτές και την Αμερικανική Κυβέρνηση για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και συμφωνία το συντομότερο δυνατό προς την Ελληνική Κυβέρνηση, ξεκινά από σήμερα το Παρίσι ΙΙΙ.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, η οποία απαρτίζεται, από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκο Θεοχαράκη, τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Χουλιαράκη και την ειδική σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών Ελενα Παναρίτη, θα συναντηθούν σήμερα με τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, σε μια ακόμη προσπάθεια να βρουν σημάδια σύγκλισης στην Πόλη του Φωτός .
Παρότι δεν έφερε τύχη στην προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία μετά το ναυάγιο του Παρισού ΙΙ σύρθηκε σε πρόωρες εκλογές, η Γαλλική πρωτεύουσα επιλέχθηκε ως «ουδέτερο έδαφος» για τις επαφές της Ελλάδας.
Η συνάντηση γίνεται σε μια ατμόσφαιρά εκρηκτική για την ελληνική πλευρά, αφού όλες οι επαφές που είχε ο υπουργός Οικονομικών στην Ουάσιγκτον, όπου βρέθηκε από την Τετάρτη, είχαν τον ίδιο επίλογο: Σταματήστε να καθυστερείτε και συζητήστε με τους εταίρους μια λύση. Εκτός από την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μάριο Ντράγκι, σε αυτό το κλίμα κινήθηκε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την ολιγόλεπτη συζήτηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Στα περίπου 5 λεπτά που συζήτησαν την Πέμπτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρόλαβε να πει στον κ. Βαρουφάκη, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις συνομιλίες της και να δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις. Το ίδιο του επανέλαβε χθες και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζάκ Λιού.
Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση αποκλείει, ακόμη και την συζήτηση για θέματα όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό και εμφανίζεται να θέλει να τα αλλάξει όλα στις αποκρατικοποιήσεις.
Πληροφορίες θέλουν, κατά την διαπραγμάτευση, η Ελλάδα να προφέρει πρόσθετα μόνιμα φορολογικά μέτρα, που αυξάνουν τον λογαριασμό των πρόσθετων εσόδων για τον λογαριασμό του 2015 κοντά τα 7 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες θέλουν, τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την συλλογή των απαραίτητων στοιχείων, με αποτέλεσμα η ελληνική πρόταση, όπως έχει διαμορφωθεί, να μην μπορεί να χαρακτηριστεί πλήρης.
Ξανά σενάρια IOU
Στο μεταξύ, η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης, σε συνδυασμό και με την αυξανόμενη πίεση του ελληνικού δημοσίου ,λόγω της έλλειψης ρευστότητας, αναζωπύρωσε χθες δημοσιεύματα για διπλό «νόμισμα». Σε τηλεγράφημά του το Reutres, επανέφερε χθες το σενάριο για τους υποσχετικούς τίτλους , δηλαδή την έκδοση από το δημόσιο πιστοποιητικών απαιτήσεων προς επιχειρήσεις και ιδιώτες που θα χρησιμοποιήσει προσωρινά, προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες του σε ευρώ.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, μια ελληνική στάση πληρωμών, θα αναγκάσει την ΕΚΤ να δράσει και πιθανότατα να περιορίσει την κρίσιμη πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA).
Οι αξιωματούχοι φοβούνται, ότι μια τέτοια κίνηση, θα αναγκάσει την Αθήνα να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους με ΙΟUs για να μην χρησιμοποιήσει ευρώ.
“Το γεγονός είναι ότι δεν βλέπουμε πρόοδο… Οπότε πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα σενάρια”, δήλωσε στο πρακτορείο πηγή με γνώση του ζητήματος. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι “η Κεντρική Τράπεζα δεν εμπλέκεται σε εικασίες αναφορικά με το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά σενάρια για την Ελλάδα”.
Πάντως, το σενάριο για την έκδοση υποσχετικών τίτλων από την Ελλάδα, είναι η πολλοστή φορά που επανέρχεται και πάντα με σημείο αναφοράς αξιωματούχους της ΕΚΤ.