Συνταξιούχοι: Οι τρεις αλλαγές που φέρνει το νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο

αρχές Νοεμβρίου

Διατάξεις για… εγκλωβισμένους οφειλέτες του ΕΦΚΑ αλλά και για εργαζόμενους συνταξιούχους αναμένεται να περιλαμβάνει το νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που παρουσιάζει σήμερα ο  υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργικό συμβούλιο. Το εν λόγω ασφαλιστικό αναμένεται να προωθηθεί αρχές Νοεμβρίου στη Βουλή και θα προβλέπει τα εξής:

1.Εργαζόμενοι συνταξιούχοι 

Καταργείται το πέναλτι του 30% που επιβάλλεται στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων και αυτό θα αντικατασταθεί από την παρακράτηση του 10% των αμοιβών από την εργασία του. Αυτό θα ισχύσει από το 2024Ωστόσο για τις περιπτώσεις μη μισθωτής απασχόλησης, η παρακράτηση θα είναι 50% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία θα εντάσσεται  ο συνταξιούχος. Διευκρινίζεται πως σε όλες τις περιπτώσεις, ο συνταξιούχος θα καταβάλλει την επιπλέον εισφορά, αφού προηγουμένως  εξοφλήσει το σύνολο των προβλεπόμενων φόρων και εισφορών για το εισόδημά του από την εργασία και για τη σύνταξή του.

Τι λένε οι ειδικοί 

Για τις αλλαγές που έρχονται στις κρατήσεις των εισοδημάτων των  εργαζόμενων συνταξιούχων μίλησαν ειδικοί στο Open. 

«Στην αρχή η διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους ξεκίνησε με την περικοπή της σύνταξης κατά 60%. Εκεί παρατηρήθηκε το φαινόμενο της μαύρης εργασίας. Δηλαδή πάρα πολλοί επειδή είχαν τόσο μεγάλη περικοπή στη σύνταξη δεν τη δήλωναν. Από εκεί και πέρα υπάρχει διάσταση της ανεργίας βέβαια υπάρχει και η θεωρία των κύκλων ανεργίας. Την ίδια θέση θα καλύψει κάποιος που έχει εμπειρία 35 ετών με έναν που έχει λιγότερη εμπειρία; Είναι σύνθετο το ζήτημα. Ας δοκιμαστεί η νέα διάταξη, θα δούμε πώς θα πάει» είπε  δικηγόρος, Δημήτρης Μπούρλος  μιλώντας στο Open.

«Eγώ θεωρώ σημαντικό ότι καλύπτονται και οι περιπτώσεις αυτές  που μπορούν και θέλουν να δουλέψουν 5 και 6 ημέρες το μήνα .Με το σύστημα που υπήρχε πριν είχαν μια περικοπή στη σύνταξη 30% .Δηλαδή στην ουσία οποιαδήποτε ωφέλεια  από την περιορισμένη αυτή δουλειά που είχαν αναιρείτο από την περικοπή της σύνταξης » είπε κα πρόσθεσε πως  «αυτό το 10%  είναι κράτησης της αποδοχής της οποία την κάνει ο εργοδότης και θα την αποδίδει στον ΕΦΚΑ κατά ένα μέρος όπως φαίνεται για την κύρια σύνταξη  και κατά ένα μέρος για την επικουρική .η φορολόγηση είναι δεύτερο πράγμα. Το 10% δεν είναι φόρος  αλλά είναι παρακράτηση» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η οικονομολόγος και φοροτεχνικός, Σάντρα Γεράγγελου είπε στο Open πως  ο εργαζόμενος συνταξιούχος έχει εισόδημα από δύο πηγές .« Θα μπαίνει στην κλίμακα και θα φορολογείται. Φυσικά θα παρακρατείται ο φόρος και στη περίπτωση της σύνταξης που ήδη παρακρατείται και στον μισθό θα παρακρατείται. Οπότε με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης και λόγω το ότι θα ανεβαίνει σε κλίμακα και συντελεστή  πιθανότητα να πληρώνει μια μικρή διαφορά φόρου » τόνισε.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

2. Οι οφειλέτες συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ 

Με τη νέα διάταξη του υπουργείου, οι ασφαλισμένοι που έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ από 20.000 έως 30.000 ευρώ θα παίρνουν σύνταξη και θα τους παρακρατείται το 60% του ποσού της παροχής, προκειμένου να αποπληρωθεί το τμήμα αυτό της οφειλής. Ενώ οι αγρότες μπορούν να έχουν  οφειλές  έως 10.000 ευρώ αλλά  υπό αυστηρές βέβαια προϋποθέσεις για να πάρουν τη σύνταξη τους.

Μέχρι το χρέος να πέσει στις 20.000 ευρώ θα παρακρατείται το 60% της σύνταξής τους , μετά  θα ισχύσει η ρύθμιση του υπόλοιπου χρέους σε 60 ισόποσες δόσεις όπου θα παρακρατούνται από το ποσό του 100% της σύνταξης.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα οι  οφειλέτες με χρέη πάνω από 20.000 ευρώ δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, εάν δεν αποπληρώσουν εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό.

Έρχεται ειδική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ για τις εισφορές των εργαζομένων συνταξιούχων

Στα σκαριά φαίνεται πως βρίσκεται η ειδική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ για τις εισφορές των εργαζομένων συνταξιούχων.  Στην πλατφόρμα αυτή οι ενδιαφερόμενοι, ακόμη και όσοι υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση, θα πρέπει να  δηλώνουν ότι συνεχίζουν να εργάζονται. Πάντως οι  επιπλέον εισφορές δεν θα πρέπει να  υπερβαίνουν το ποσό των 413 ευρώ σε μηνιαία βάση /4.956 ευρώ τον χρόνο.

 

 

Exit mobile version