Πέντε σημεία κλειδιά θα πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι για να ολοκληρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την διαδικασία της συνταξιοδότησης, αλλά και για να εξακριβώσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένες διατάξεις, που θα τους επιτρέψουν να πάρουν το μέγιστο, ανά περίπτωση, ύψος σύνταξης.
Αναλυτικά:
1.Δικαίωμα για αναγνωρίσεις πλασματικών ετών ασφάλισης:
Οι ασφαλισμένοι μπορούν να υποβάλουν οποτεδήποτε αιτήσεις εξαγορών ή αναγνώρισης πλασματικών χρόνων με σκοπό τη θεμελίωση δικαιώματος. Αυτό γίνεται είτε μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης είτε μεταγενέστερα ή ακόμα και νωρίτερα από αυτήν. Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ με έκπτωση είτε με δόσεις ή ακόμη και με παρακράτηση από τη σύνταξη.
2. Δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης:
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι ασφαλισμένοι σε αυτήν την περίπτωση καλούνται να πληρώσουν μηνιαίο «πέναλτι» έως 115 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η μείωση επιβάλλεται στο ποσό της εθνικής σύνταξης, δηλαδή αυτό σημαίνει ότι η μείωση επιβάλλεται στα 345 ευρώ (εθνική σύνταξη για 15ετή ασφάλιση) ή στα 384 ευρώ (για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης).
Εξαιρείται το ανταποδοτικό κομμάτι, που ακόμη και στις περιπτώσεις με λίγα χρόνια ασφάλισης σε μέσα επίπεδα καλύπτει περί το 50% των συνολικών αποδοχών. Συνεπώς το ανώτατο όριο μείωσης σύνταξης σε περίπτωση εξόδου με μειωμένη είναι 115,2 ευρώ, δηλαδή 30%. Δεν γίνεται όμως η μείωση να ξεπεράσει το ποσό αυτό.
3.Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση:
Αυτή πιστοποιεί τον χρόνο ασφάλισης των υποψήφιων συνταξιούχων των ταμείων του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ κ.λπ.) έτσι όπως έχει διαμορφωθεί 2 χρόνια προτού συμπληρώσουν το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν.
Ο σκοπός είναι πως όταν συμπληρώσουν το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης οι παραπάνω να μη χρειάζεται να καταμετρηθούν όλα τα ένσημα, αλλά μόνον αυτά που θα έχουν πραγματοποιηθεί από την έκδοση της προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης και μετά.
Η αίτηση για τη χορήγηση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης είναι υποχρεωτική για τους ασφαλισμένους που έχουν περισσότερα του ενός Ταμεία ασφάλισης, δηλαδή για όλους τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση συνυποβάλλεται με την αίτηση συνταξιοδότησης.
4. Μεγαλύτερη σύνταξη:
Αρκετοί ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη εάν παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο. Οι πλέον κερδισμένοι του νέου συστήματος συνταξιοδότησης, συγκριτικά με τον νόμο Κατρούγκαλου είναι όσοι αποχωρούν με 40ετία ασφάλισης και πληρωμένων εισφορών.
5. Θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα
Αυτό ισχύει μόνο όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης αλλά και το διαμορφούμενο για εκείνον όριο ηλικίας που απαιτείται για την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος.
Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε. Και ο ασφαλισμένος έχει το δικαίωμα να συνεχίσει εργαζόμενος, καθώς δεν είναι υποχρεωμένος να συνταξιοδοτηθεί. Κατοχυρωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα είναι η δυνατότητα του ασφαλισμένου να συνταξιοδοτηθεί µε τους όρους και τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται, κατά το έτος συμπλήρωσης του απαιτούμενου κατά περίπτωση χρόνου ασφάλισης ή ηλικιακού ορίου.