Συνταξιοδότηση: Πόσες αιτήσεις θα υποβληθούν φέτος σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ

ΕΦΚΑ

Για το πόσες είναι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης για φέτος ρωτήθηκε σήμερα κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ” Παραπολιτικά”  o εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, κος Ηλίας Τσούνης.

«Η πρόβλεψη του φορέα είναι ότι δεν θα είναι χρονιά ρεκόρ, η χρονιά ρεκόρ ήταν το 2021 με 212 χιλιάδες αιτήσεις. Αυτή τη στιγμή η πρόβλεψη είναι ότι θα ξεπεράσουμε τις 200 χιλιάδες αλλά δεν θα ξεπεράσουμε τις 212 χιλιάδες.

Όσον αφορά τις εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις είναι περίπου 20 χιλιάδες, να θυμίσω ότι πριν πέντε χρόνια ήταν στις 700 χιλιάδες άρα έχει γίνει τρομερή δουλειά στο κομμάτι της εκκαθάρισης. Ο μέσος χρόνος εκκαθάρισης της κύριας σύνταξης είναι περίπου τρεις μήνες, κάθε περίπτωση ωστόσο είναι διαφορετική γιατί αν έχει κανείς παράλληλη η διαδοχική ασφάλιση καθυστερεί», απάντησε.

«Στις επικουρικές συντάξεις είναι υψηλότεροι χρόνοι γιατί ουσιαστικά ξαναμετρώνται τα ένσημα αλλά και εδώ έχει γίνει σημαντική δουλειά με μεγάλη απομείωση του χρόνου. Τον Αύγουστο του ΄23 είχαμε πάνω από 45 χιλιάδες, τώρα είμαστε περίπου 35 χιλιάδες στις επικουρικές, ωστόσο η υπουργός Εργασίας έχει δώσει εντολή να τρέξουμε ακόμα γρηγορότερα και να πέσει το βάρος στις επικουρικές ούτως ώστε να απομειωθούν οι εκκρεμότητες», συμπλήρωσε.

Για τους  μεγαλο-οφειλέτες του ΕΦΚΑ

Επίσης μίλησε και για τους μεγαλαοφειλέτες. «Μεγαλαοφειλέτες είναι όσοι έχουν ασφαλιστική οφειλή πάνω από 150 χιλιάδες  ευρώ. Η επικαιροποιημένη λίστα θα πάει έως τις 31 Ιουλίου και όσοι έχουν οφειλές πάνω από 150.000 ευρώ  πρέπει να προστρέξουν να ρυθμίσουν μέχρι 24 Ιουλίου γιατί μετά θα φύγει το ΑΜΦ τους στην επικαιροποιημένη λίστα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και ουσιαστικά θα δημοσιοποιηθεί. Ο στόχος είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας, η αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ, είναι ένα μέτρο πίεσης. Το ΚΕΑΟ πιάνει τα τελευταία πέντε χρόνια τους στόχους εισπραξιμότητας. Μιλάμε για 30-35 χιλιάδες οφειλετών όπου στο σύνολο η οφειλή που απαιτείται από τον ΕΦΚΑ είναι πάνω από 18 δισ.», είπε.

 

Exit mobile version