Συντάξεις: Τα “ψιλά γράμματα” που πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλαγές στις αναγνωρίσεις πλασματικών σύμφωνα με τους ειδικούς

συντάξεις

Για τις αλλαγές που έρχονται στις αναγνωρίσεις πλασματικών ετών αναφορικά με τη χορήγηση των συντάξεων  μίλησε σήμερα  η εργατολόγος, Μαργαρίτα Κάρδαρη στο MEGA.

«Έχουμε ένα θέμα που άνοιξε το οποίο δεν έπρεπε να απασχολήσει το ασφαλιστικό δίκαιο. Αυτό δεν ήταν αναγκαίο. Είναι ένας θεσμός που ισχύει από το 2011 .Ο κόσμος έχει κάνει τους υπολογισμούς του και έχει υπολογίσει το πως θα είναι ο εργασιακός του βίος… έχει καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές  για 7 χρόνια. Μάλιστα κάποιοι πολίτες έχουν βγει σε εθελούσια και έχουν πάρει και από τις επιχειρήσεις  χρήματα με αυτό  τον σκοπό . Και τώρα θα απασχολήσει τον Σεπτέμβριο το αρμόδιο υπουργείο το ζήτημα που αφορά τα πλασματικά έτη . Δηλαδή θα τα περιορίσει από 7 χρόνια σε 5 χρόνια ανεξάρτητα από διάφορες κατηγορίες , όπως ήταν παλιά τα παιδιά, οι σπουδές, η στρατιωτική θητεία».

«Κατά μια έννοια έμμεσα οδηγούμαστε σε μια αύξηση ορίων ηλικίας. Για παράδειγμα κάποιος μπορούσε μέχρι τώρα στα 60 έτη να εξαγοράσει  7 χρόνια  πλασματικά έτη, ωστόσο τώρα θα πρέπει να αγοράσει 5 πλασματικά χρόνια.  Ουσιαστικά θα πρέπει να μείνει άλλα 2 χρόνια στην εργασία του. Στα 67 έτη δεν χρειάζεται να έχουμε 40 χρόνια ασφάλισης. Αυτό για το οποίο μιλάμε σήμερα είναι κυρίως των ανθρώπων που βγαίνουν στα 62 έτη  με 40 χρόνια δουλειάς . Πολλοί έχουν εξαγοράσει 7 πλασματικά έτη  για 40 χρόνια δουλείας. Να δούμε πώς θα αντιμετωπιστούν αυτοί που το έχουν κάνει αφενός και τώρα θα πρέπει να εξαγοράσουν 5 πλασματικά έτη και αφετέρου αυτό που διαβάσαμε είναι  η ανταποδοτικότητα αυτής της εξαγοράς που  δεν θα είναι ίδια με αυτή που ισχύει σήμερα. Θα αγοράσει με το ίδιο κόστος αλλά δεν θα έχει την ίδια ανταπόδοση στη σύνταξη» συμπλήρωσε.

 

Η ρύθμιση

 Σύμφωνα με το MEGA, τα θετικά σημεία της ρύθμισης αυτής είναι τα εξής:

Ενώ τα αρνητικά σημεία είναι τα εξής:

– από τα 7 έτη στα 5 στον ιδιωτικό τομέα

– από τα 12 στα 5 στο Δημόσιο τομέα(Άρα, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης)

 

Exit mobile version