Συντάξεις: Ποιοι διατηρούν ειδικά «προνόμια»

συντάξεις

Τα «προνόμια» των ειδικών Ταμείων ΔΕΚΟ-τραπεζών θα μπορούν να διατηρήσουν ορισμένοι ασφαλισμένοι που θα συνταξιοδοτηθούν, όπως αυτό προκύπτει από διευκρινιστικά έγγραφα που εξέδωσαν πρόσφατα από κοινού ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αυτό αφορά ασφαλισμένους πρώην Ειδικών Ταμείων που μετά την διακοπή της απασχόλησής τους στους εργοδότες αυτούς απασχολήθηκαν και ασφαλίστηκαν είτε με τις κοινές διατάξεις του πρώην ΙΚΑ, είτε άλλων ταμείων.

Μάλιστα σύνταξη με πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις από αυτές των πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ θα πάρουν οι πολίτες που συμπλήρωσαν στα λεγόμενα Ειδικά Ταμεία, τουλάχιστον τα μισά από τα προβλεπόμενα για συνταξιοδότηση έτη ασφάλισης και αποχώρησαν μετά με εθελούσια έξοδο. Εάν όμως οι παραπάνω εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες τότε θα συνταξιοδοτηθούν με διατάξεις διαδοχικής ασφάλισης και η εξέταση του αιτήματος τους θα γίνει αφού προηγουμένως έχουν συμπληρώσει τα 62 έτη της ηλικίας τους.

Σημειώνεται δε πως η συνταξιοδότηση με τις διατάξεις του ΙΚΑ ισχύει για τους εργαζόμενους που απασχολούνταν αρχικά σε κάποια ΔΕΚΟ ή τράπεζα για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά απασχολήθηκαν σε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα.

Υπενθυμίζεται δε πως στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχουν ενταχθεί ο κλάδος σύνταξης του ΤΑΠ-ΙΛΤ, ο κλάδος σύνταξης του ΤΣΠ-ΑΤΕ , ο κλάδος κύριας σύνταξης του ΤΣΕΑΠΓΣΟ , τα Ταμεία ΤΣΠ-ΕΤΕ και ΤΣΠ-ΗΣΑΠ και οι κλάδοι σύνταξης των Ταμείων ΤΑΠ-ΟΤE, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ και ΤΑΠΑΕ-Εθνική

Η συνταξιοδότηση

Ενώ όσον αφορά στο πως θα συνταξιοδοτηθούν οι εν λόγω ασφαλισμένοι επισημαίνεται πως εξακολουθούν να διέπονται ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης από τις καταστατικές διατάξεις της νομοθεσίας των ειδικών ταμείων,  με την προϋπόθεση όμως ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε στο ειδικό ταμείο να είναι τουλάχιστον ο μισός από τον απαιτούμενο για συνταξιοδότηση χρόνο. Και ως ενιαίος θα λογίζεται ο διανυθείς χρόνος.

Ωστόσο στον χρόνο ασφάλισης του εντασσόμενου κλάδου με τις διατάξεις  της διαδοχικής ασφάλισης  συνυπολογίζεται και ο  χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε άλλο Φορέα κύριας ασφάλισης ( όπως ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ).  Αυτό όμως δεν αφορά το ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τα  ανωτέρω, πρόσωπα που ασφαλίζονταν σε ειδικά ταμεία κατά την ένταξή των Φορέων αυτών στο π. ΙΚΑ, διατηρούν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις καταστατικές διατάξεις του κλάδου τους, με την προϋπόθεση ότι :

Την ίδια στιγμή ο ΕΦΚΑ  και το υπουργείο διευκρινίζουν πως  δεν θίγεται ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται  η ανταποδοτική σύνταξη των ασφαλισμένων ,όπου λαμβάνονται υπόψη όλες οι προσαυξημένες εισφορές για το χρόνο ασφάλισής τους στο πρώην Ειδικό Ταμείο σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου.

 

 

Exit mobile version