Συντάξεις: Ποιες αλλαγές έρχονται στον τρόπο υπολογισμού τους

συντάξεις

Αλλάζει από το επόμενο έτος ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων των ασφαλισμένων.

Όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,  Πάνος Τσακλόγλου «έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας της οποίας το πόρισμα για την κατασκευή ενός νέου αξιόπιστου δείκτη μισθών αναμένεται πριν το τέλος της χρονιάς. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από την επόμενη χρονιά ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με το δείκτη μισθών και όχι με τον δείκτη τιμών καταναλωτή όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Η ποσοστιαία μεταβολή του ίδιου δείκτη θα χρησιμοποιείται για την ετήσια αναπροσαρμογή του ύψους των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών».

Η αλλαγή

Ουσιαστικά αυτό που αλλάζει από το 2025 είναι πως οι συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων θα αυξάνονται με το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών όλων των εργαζομένων και όχι με τον πληθωρισμό.  Υπενθυμίζεται δε πως οι συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων αποτελούν τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης.

Δηλαδή από το επόμενο έτος οι συντάξιμες αποδοχές θα αυξάνονται σύμφωνα με τον Δείκτη Μεταβολής Μισθών. Ο δείκτης αυτός θα προκύπτει από τις  αυξήσεις που θα δίνονται κατά μέσο όρο στο σύνολο των εργαζομένων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως εάν ο δείκτης μισθών αυξηθεί 3,5% το 2024, τότε το ποσοστό αυτό θα αναπροσαρμόσει προς πάνω και τον μισθό που θα ληφθεί υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη των πολιτών που θα αποχωρήσουν από την αγορά εργασίας το 2025.

Πώς υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη

Σύμφωνα με την νομοθεσία (4387/2016) η ανταποδοτική σύνταξη κάθε ασφαλισμένου υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές που διαμορφώνονται από το 2002 και μετά. Είναι προσαυξημένες κατ’ έτος με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή.  Αυτό πρακτικά  σημαίνει πως οι συντάξιμες αποδοχές εκάστου έτους αυξάνονται κατά το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους.

 

 

 

 

Exit mobile version