Quantcast
Συντάξεις: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αναδρομικά και τις συντάξεις χηρείας - enikonomia.gr
share

Συντάξεις: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αναδρομικά και τις συντάξεις χηρείας

δημοσιεύτηκε:

Για τα αναδρομικά δώρων και την επιστροφή των περικοπών στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο (Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016) στους συνταξιούχους μίλησε μεταξύ άλλων η εργατολόγος Ματίνα Τριανταφύλλη στο MEGA.

«Περιμένουμε την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου το οποίο  ουσιαστικά θα πρέπει να κρίνει εάν οι συνταξιούχοι θα πάρουν αυτά τα δώρα στις κύριες και στις επικουρικές  συντάξεις ή όχι. Το Συμβούλιο της  Επικρατείας είχε πει πως οι συνταξιούχοι θα πάρουν τα αναδρομικά και ήρθε ο Άρειος Πάγος και είπε το αντίθετο. Οπότε σε αυτή την περίπτωση επιλαμβάνεται το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Έχει εκδικαστεί η υπόθεση από τον Απρίλιο. Είναι αρκετοί οι μήνες . περιμένουμε να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα.  Αυτό αφορά χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη  μέχρι τον Ιούλιο του 2020. Μετά από αυτήν την ημερομηνία καταργήθηκε με νόμο το δικαίωμα να προσφύγουν  οι συνταξιούχοι στη Δικαιοσύνη  για το θέμα αυτό. Θα δούμε εάν η απόφαση θα είναι  θετική και εάν η κυβέρνηση θα δώσει οριζόντια αυτά τα δώρα σε όλους τους συνταξιούχους. Αυτό μόνο με πολιτική απόφαση μπορεί να προχωρήσει. Αλλιώς εάν η απόφαση του δικαστηρίου είναι θετική αυτό θα αφορά μόνο τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει μέχρι τον Ιούλιο του 2020 στη Δικαιοσύνη » σημείωσε.

Για τις συντάξεις χηρείας

Επίσης  μίλησε και για τις συντάξεις χηρείας.

«Οι συντάξεις χηρείας είναι μεγάλο ζήτημα γιατί πάρα πολλοί συνταξιούχοι χηρείας παίρνουν μεγαλύτερα ποσά, διότι μετά την 3τια από τον θάνατο του/ της συζύγου ενώ δούλευαν ή συνταξιοδοτούνταν από δικό τους δικαίωμα, δεν περικόπηκε η σύνταξή τους στο μισό ενώ θα έπρεπε» σημείωσε.

Και συνέχισε λέγοντας πως  «τα δικαστήρια λένε ότι δεν μπορείς να έρχεσαι και να διαταράσσεις την οικονομική ισορροπία του συνταξιούχου ο οποίος καλόπιστα έχει δηλώσει ότι εργάζεται ή ότι παίρνει σύνταξη, έχοντας κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, και από την άλλη το κράτος δεν έχει εφαρμόσει τον νόμο και γι’ αυτό δεν του έχει ζητήσει τα χρήματα πίσω».

Επίσης ανέφερε τα σενάρια που εξετάζονται  για τις συντάξεις χηρείας. Όπως είπε αυτά είναι  μεταξύ άλλων «να μπορεί ο συνταξιούχος να διαλέξει ποια σύνταξη μπορεί να κοπεί μετά την τριετία. Δηλαδή εάν έχει μικρότερη σύνταξη γήρατος να διαλέξει να κοπεί αυτή  ή να κοπεί η εθνική σύνταξη ».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.