Συντάξεις: Έρχονται νέα αναδρομικά έως 3.492 ευρώ για τους απόστρατους

απόστρατοι

Έρχονται νέα αναδρομικά έως 3.492 ευρώ στις κύριες συντάξεις των αποστράτων. Τα ποσά αυτά εκκρεμούν από το 2021

Ενώ την ίδια στιγμή  οι Ενώσεις των Αποστράτων ζητούν από την κυβέρνηση να γίνουν διορθωτικές αυξήσεις συντάξεων που θα συμψηφίζονται μόνον κατά 1/5 με την προσωπική διαφορά, μισθολογική αναβάθμιση στο Β1 κλιμάκιο για όσους αποχωρούν με αυτεπάγγελτη αποστρατεία στα 35 χρόνια και επέκταση της προσαύξησης 1,5% στα ποσοστά αναπλήρωσης από τα 40 έτη και άνω

Τα αναδρομικά

Ως προς τα αναδρομικά, οι απόστρατοι δικαιούνται επανυπολογισμό των κρατήσεων του νόμου 4093 στις κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ, με επιστροφές 36 μηνών (2021, 2022 και 2023).

Τα αναδρομικά οφείλονται επειδή η κράτηση του νόμου 4093 σταμάτησε να επιβάλλεται στα μερίσματα των αποστράτων από το 2021 και μετά και αυτή η αλλαγή επηρέασε και τις κύριες συντάξεις, καθώς από τη στιγμή που η μείωση καταργήθηκε στα μερίσματα αυτά έπαψαν να συνυπολογίζονται στο άθροισμα με την κύρια σύνταξη και η μείωση του νόμου 4093 επανυπολογίστηκε σε μικρότερο ποσό μόνον επί της κύριας σύνταξης, εφόσον ήταν πάνω από 1.000 ευρώ, χωρίς το μέρισμα.

Με τον επανυπολογισμό τής μείωσης στην κύρια σύνταξη οι απόστρατοι έπεσαν σε κλίμακα κρατήσεων από το 20% στο 15%, από το 10% στο 5% και από το 5% στο 0. Εκκρεμούν, όμως, τα αναδρομικά με ποσά που μπορεί να φτάσουν ως και τις 3.492 ευρώ. Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το καλοκαίρι, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διασταυρώσεις με τα Μετοχικά Ταμεία.

Τα παραδείγματα 

Η εφημερίδα ” Ελεύθερος Τύπος παραθέτει παρακάτω ορισμένα παραδείγματα με τα αναδρομικά που δικαιούνται οι απόστρατοι από τον επανυπολογισμό των κρατήσεων του νόμου 4093. Αναλυτικά:

Τα αιτήματα των αποστράτων για τις διορθωτικές αυξήσεις περιλαμβάνονται σε μακροσκελές υπόμνημα που έστειλε το Συντονιστικό Συμβούλιο Ενώσεων Αποστράτων προς τη γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας.

Με το υπόμνημα αυτό οι απόστρατοι ζητούν από την κυβέρνηση:

Τι ζητούν οι στρατιωτικοί για το μισθό της αυτεπάγγελτης αποστρατείας

Στο υπόμνημα με τα συνταξιοδοτικά ζητήματα που έστειλαν στο υπουργείο Εργασίας, οι απόστρατοι ζητούν, όταν αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα με 35ετία, ως συντάξιμος μισθός για την ανταποδοτική σύνταξη να λαμβάνεται υπόψη το Β1 μισθολογικό κλιμάκιο, που αντιστοιχεί στα 36 έτη και όχι το Β2, που ισχύει στα 35 έτη. Το αίτημά τους βασίζεται στο ότι με την υποχρεωτική αποστρατεία δεν μπορούν να παραμείνουν για ένα ακόμη έτος, ώστε να συμπληρώσουν τα 36 έτη και να λάβουν το Β1 κλιμάκιο.

 

 

Αυξήσεις και αναδρομικά αποστράτων από το κούρεμα στη μείωση του νόμου 4093

 

Exit mobile version