Συντάξεις: Έρχονται αλλαγές στον τρόπο χορήγησης των ποσών – Πώς θα δίνονται και ποιους αφορά

συντάξεις

Έρχονται αλλαγές στον τρόπο χορήγησης των συντάξεων ορισμένων ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα αφορά στους ασφαλισμένους που λαμβάνουν σήμερα διπλές εθνικές και ανταποδοτικές συντάξεις.

Αυτό που εξετάζεται να γίνει είναι να παίρνουν οι παραπάνω μια ενιαία σύνταξη με ένα ποσό. Επίσης υπολογίζεται πως αυτό αφορά περισσότερους από 100.000 συνταξιούχους που είχαν είτε παράλληλη ασφάλιση, είτε παίρνουν σύνταξη γήρατος και χηρείας, είτε επέλεξαν να έχουν δυο ανταποδοτικές από δυο ταμεία μετά το 2016 είτε έχουν δυο επανυπολογισμένες συντάξεις από παράλληλη δραστηριότητα στο Δημόσιο. Η ενοποίηση των συντάξεων παράλληλης ασφάλισης αναμένεται να φανεί στους επόμενους μήνες στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων. Αυτό θα γίνει με τη μορφή μιας ανταποδοτικής σύνταξης και μιας εθνικής.

Η  ενοποίηση

Ο ΕΦΚΑ φαίνεται πως σε πρώτη φάση θα ενοποιήσει τις νέες συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση που εκδόθηκαν από 1/1/2017  και μεταγενέστερα αυτό θα το επεκτείνει και στις παλαιότερες συντάξεις.  Μάλιστα το σχέδιο του ΕΦΚΑ αναμένεται να αναφέρει πως η ενιαία σύνταξη θα περιλαμβάνει ένα ποσό ανταποδοτικής και ένα ποσό από την εθνική σύνταξη.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα οι συνταξιούχοι γήρατος με παράλληλη ασφάλιση λαμβάνουν είτε δυο ανταποδοτικές και δυο εθνικές συντάξεις, είτε μια ανταποδοτική σύνταξη, μια προσαύξηση (αντί δεύτερης ανταποδοτικής) σύνταξης και μια εθνική σύνταξη. Τα ποσά θα ενοποιηθούν με τη συγχώνευση των δυο ανταποδοτικών συντάξεων σε μια και με αντίστοιχη συγχώνευση των δυο εθνικών συντάξεων, η μια εκ των οποίων ενδεχομένως να   δίνεται ως προσωπική διαφορά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ενοποίηση των συντάξεων αναμένεται να γίνει:

 

 

 

 

Exit mobile version