Quantcast
Συντάξεις: Έρχεται νέος γύρος πληρωμών αναδρομικών -Τα ποσά και οι δικαιούχοι - enikonomia.gr
share

Συντάξεις: Έρχεται νέος γύρος πληρωμών αναδρομικών -Τα ποσά και οι δικαιούχοι

δημοσιεύτηκε:

Σύντομα αναμένεται να εκδώσει το Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) την απόφαση για την καταβολή των αναδρομικών του 11μήνου (Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016) ακόμη και άνω των 12 .000 ευρώ σε συνταξιούχους.

Η απόφαση αυτή φαίνεται πως θα εκδοθεί μέχρι και τον Νοέμβριο και τα αναδρομικά αυτά θα αφορούν στις μειώσεις που έγιναν στις επικουρικές συντάξεις των ασφαλισμένων το διάστημα αυτό και που κρίθηκαν αντισυνταγματικές αλλά και τις κύριες συντάξεις. Σημειώνεται δε πως οι περισσότεροι δικαιούχοι θα πάρουν αναδρομικά έως και 4.000 ευρώ ενώ δεν αποκλείεται σε κάποιους συνταξιούχους να δοθούν και αναδρομικά που ξεπερνούν ακόμη και τα 12.000 ευρώ.

Αναδρομικά: Ποιοι θα τα λάβουν

Τα αναδρομικά αυτά αναμένεται να καταβληθούν:

  • Στους παλαιούςπριν από τον Μάιο του 2016- συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και του δημόσιου που έχουν σε εκκρεμότητα δίκες για τα αναδρομικά 11 μηνών  έως 4.000 ευρώ στις επικουρικές τους συντάξεις. Αυτό αφορά περισσότερους από 360.000 συνταξιούχους.
  • Στους νέους συνταξιούχους από το 2015 και μετά που δικαιούνται αυξήσεις και αναδρομικά στις επικουρικές τους συντάξεις. Σημειώνεται δε πως στους ασφαλισμένους αυτούς εκδόθηκαν συντάξεις χωρίς να υπολογιστούν οι επιπλέον εισφορές που κατέβαλαν. Αυτό αφορά σχεδόν 100.000 συνταξιούχους.
  • Στους συνταξιούχους του Δημοσίου που περιμένουν να λάβουν αναδρομικά ποσά λόγω της κράτησης της ΕΑΣ που είχαν το 2018 στην κύρια σύνταξη τους.
  • Στους απόστρατους των  Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.  Αυτοί περιμένουν  να λάβουν επιστροφές 27 μηνών έως 3.200 ευρώ από τον επανυπολογισμό των κρατήσεων άνω των  1.000 ευρώ. Ο επανυπολογισμός θα γίνει σε 45.000 συνταξιούχους. Και πάνω από τα 2/3 αυτών θα πάρει αναδρομικά  συντάξεων.
  • Στους συνταξιούχους του ΕΤΑΑ που βάσει πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων θα πρέπει να έχουν επανυπολογισμό στις συντάξεις τους με βάση υψηλότερες συντάξιμες αποδοχές και να λάβουν τις αυξήσεις που δικαιούνται. Αυτό αφορά σχεδόν  50.000 συντάξεις του ΤΣΜΕΔΕ, του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ.
  • Στους συνταξιούχους του ΝΑΤ. Αυτό αφορά στους ασφαλισμένους που είχαν που είχαν λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεών τους. Κατά ομολογία των αρμοδίων σε γραπτή απάντησή τους στη Βουλή θα πρέπει να ελεγχθούν εκ νέου 10.000 συντάξεις και όπου προκύπτουν αυξήσεις θα πρέπει να πληρωθούν με τα ανάλογα αναδρομικά.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.