Συντάξεις χηρείας: Επιστολή συνταξιούχων με παραλήπτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Τι αναφέρει

Κυριάκος Μητσοτάκης

Επιστολή για το θέμα των περικοπών στις συντάξεις χηρείας απέστειλε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) προς τον  Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το Δίκτυο ζητεί μέσω της επιστολής του να μην εφαρμοστεί το μέτρο των νέων περικοπών στις συντάξεις χηρείας, όπως προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Το ΕΝΔΙΣΥ επισήμανε ότι« οι συνταξιούχοι χηρείας αποτελούν μια πολύ ευαίσθητη κατηγορία πολιτών και η Πολιτεία πρέπει να σεβαστεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να επιβιώσουν. Δυσκολίες που διογκώνονται ακόμα περισσότερο, σε μια περίοδο ατελείωτης ακρίβειας, όπως αυτή που βιώνει η χώρα τα τελευταία τρία έτη! Το Δίκτυο επανέλαβε την πρότασή του για να διατηρούνται εφεξής όλες οι συντάξεις χηρείας στο 70% της αρχικής, χωρίς περαιτέρω περικοπή κατά το ήμισυ, όπως ορίζει νόμος του 2020. Αυτό όμως σημαίνει ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει νέα διάταξη νόμου που θα διορθώνει το λάθος του παρελθόντος. Άρα πρέπει να επιστραφούν ποσά σε χιλιάδες δικαιούχους, που υπέστησαν περικοπές κατά την τελευταία τριετία. Το δημοσιονομικό κόστος είναι πολύ μικρό και δεν αξίζει για να οδηγήσει την κυβέρνηση σε ένα ακόμα σκληρό μέτρο σε βάρος αυτής της τόσο ειδικής κατηγορίας, συνταξιούχων».

«Το ΕΝΔΙΣΥ τονίζει προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι είναι άδικο το μέτρο της περαιτέρω μείωσης των συντάξεων χηρείας. Γι’ αυτό η Κυβέρνηση πρέπει να το επανεξετάσει και να μην προχωρήσει στην εφαρμογή παλαιότερων διατάξεων. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν χιλιάδες συνταξιούχοι που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, να υποστούν δραματικές περικοπές στη σύνταξη χηρείας που λαμβάνουν. Επιπρόσθετα, θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω στον e-ΕΦΚΑ, σημαντικά ποσά, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Άρα, η επιβάρυνση από αυτό το σκληρό μέτρο σε βάρος αυτών των συνταξιούχων, θα είναι διπλή. Επιτέλους, ας σταματήσει η Κυβέρνηση να επιτίθεται με λύσσα στους συνταξιούχους. Ας φροντίσει να βελτιώσει την καθημερινότητά τους και όχι να κάνει ακόμα δυσκολότερη την επιβίωσή τους.

Το ΕΝΔΙΣΥ, με αφορμή την επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, καλεί όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, να τοποθετηθούν επίσημα, επί αυτού του τόσο σημαντικού θέματος. Η προστασία των συντάξεων χηρείας, είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη κοινωνική ευαισθησία» σημείωσε το Δίκτυο.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του ΕΝΔΙΣΥ προς τον Πρωθυπουργό

« ΘΕΜΑ:  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ-ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΞ ΙΔΙΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

Θα θέλαμε να σας αναπτύξουμε τη θέση μας σχετικά με τις συντάξεις Χηρείας- θανάτου εξ ιδίου δικαιώματος.

Ο εργαζόμενος,  καθ’ όλο τον ασφαλιστικό του βίο πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές ούτως ώστε όταν φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης  να λαμβάνει την αντίστοιχη σύνταξη.
Εάν λοιπόν επέλθει το μοιραίο στη ζωή του, αυτή την σύνταξη που δικαιούται, την λαμβάνει εφόσον βρίσκεται εν ζωή, ο σύζυγος ή η σύζυγος.

Σύμφωνα με νομοθεσία που η δική σας κυβέρνηση θεσμοθέτησε, από το  2020  ισχύει  ότι μετά την πάροδο μιας τριετίας,  η σύνταξη χηρείας, από το 70% της αρχικής σύνταξης που καταβάλλεται έως τότε, να μειώνεται κατά  το ήμισυ. Πρόκειται για  πολύ άδικη ρύθμιση, που ήδη εφαρμόζεται σε  δικαιούχους οι οποίοι προέρχονται από τον δημόσιο τομέα. Τώρα, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να επεκτείνει  την εν λόγω  διάταξη και σε δικαιούχους από τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Πόσο μάλλον που υπάρχει ο κίνδυνος να ζητηθούν ποσά από αυτούς τους συνταξιούχους, να επιστραφούν στον e-ΕΦΚΑ, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Προτείνουμε:

Το δημοσιονομικό κόστος διατήρησης των συντάξεων χηρείας  στο 70% είναι ελάχιστο,  τα στοιχεία προκύπτουν από το Υπουργείο Εργασίας.

Το ΕΝΔΙΣΥ είναι στη διάθεσή σας για να αναπτύξει ακόμα καλύτερα τις θέσεις του.

Μην επιβάλλεται νέες περικοπές  στους συνταξιούχους χηρείας, ειδικά σε μια τέτοια δύσκολη οικονομική περίοδο, παρατεταμένης ακρίβειας».

Exit mobile version