Συντάξεις: Αυτός είναι ο λόγος που οι ασφαλισμένοι παίρνουν μικρότερα ποσά με τις αυξήσεις-Ποια λύση εξετάζει το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με την Κεραμέως

συντάξεις

Νέες διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα δοθούν από την 1η Ιανουαρίου  του 2024 οι αυξήσεις στις συντάξεις των ασφαλισμένων προκειμένου να μην δουν μείωση λόγω της ΕΑΣ έδωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο OPEN.

« Πάμε μαζί με τον υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου να φέρουμε μια ρύθμιση στην Βουλή που θα διορθώνει την  στρέβλωση ούτως ώστε κανείς συνταξιούχος να μην χάνει χρήματα με την ΕΑΣ επειδή πήρε αύξηση.

Ο στόχος μας είναι φέρουμε την ρύθμιση αυτή το αμέσως επόμενο διάστημα έχοντας κατά νου την νέα αύξηση στις συντάξεις από 1/1/2025 .Αυτή η αύξηση μπαίνει στις συντάξεις  που πληρώνονται στο τέλος Δεκεμβρίου δηλαδή γύρω στις 20 του μήνα. Για να είμαστε μέσα στους χρόνους αυτό σημαίνει πως η ρύθμιση αυτή πρέπει να έρθει άμεσα για να συνυπολογιστεί στις συντάξεις του Ιανουαρίου που πληρώνονται Δεκέμβριο. Άρα επεξεργαζόμαστε αυτή τη λύση. Εκτιμούμε πως η αύξηση στις συντάξεις θα κυμανθεί μεταξύ 2,2%και 2,5%.

Λέω εκτιμούμε γιατί η αύξηση προκύπτει από πραγματικά οικονομικά στοιχεία:

α. πληθωρισμός

β και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Περιμένουμε τα τελευταία στοιχεία του Νοεμβρίου για να δούμε πού θα κυμανθούν αυτοί οι δύο δείκτες δηλαδή του πληθωρισμού και της οικονομικής ανάπτυξηςκαι αναλόγως του πού θα κυμανθούν θα εξαρτηθεί ακριβώς ποια θα είναι η ακριβής αύξηση στις συντάξεις από 1/1/2025 » είπε.

Για το όριο Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν ενδέχεται να αυξηθεί το όριο Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. «Θα το δούμε .Κοιτάμε μια τεχνική λύση για να μην έχουμε αυτή την στρέβλωση. Δηλαδή να μην έχουμε περιπτώσεις ασφαλισμένων που επειδή πήραν  αύξηση στην σύνταξη  έχουν μείωση εξαιτίας της ΕΑΣ» απάντησε.  «Δεν αλλάζουμε την ύπαρξη μηχανισμού των συνταξιούχων. Απλά βάζουμε έναν διορθωτικό μηχανισμό  για να μην βλέπει κανείς μείωση ενώ παίρνει αύξηση συνολικά στη σύνταξη» συμπλήρωσε.

Ενώ παραδέχτηκε πως ορισμένοι ασφαλισμένοι λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη από την υφιστάμενη λόγω της  αύξησης του 2% με 2,5% .«Το πρόβλημα είναι πως μερικές φορές όταν παίρνει κανείς αύξηση στη σύνταξη του αυτό οδηγεί στο να περάσει στο επόμενο κλιμάκιο Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Δηλαδή η ΕΑΣ επιβάλλεται στις συντάξεις των 1.400 ευρώ και άνω .Μπορεί να έπαιρνε κανείς σύνταξη 1.390 ευρώ και με την αύξηση να περνά κλιμάκιο και να μπαίνει πάνω από το όριο των 1.400 ευρώ όπου εκεί επιβάλλεται η Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Άρα  έχει μείωση στη σύνταξη του επειδή μπήκε στο ανώτερο κλιμάκιο. Αυτό πάμε να διορθώσουμε  » τόνισε.

.

Exit mobile version