Quantcast
Συντάξεις: Αυτές είναι 10 αλλαγές που θα γίνουν - Τι πρέπει να γνωρίζετε σύμφωνα με τους εργατολόγους - enikonomia.gr
share

Συντάξεις: Αυτές είναι 10 αλλαγές που θα γίνουν – Τι πρέπει να γνωρίζετε σύμφωνα με τους εργατολόγους

δημοσιεύτηκε:

Δέκα σημαντικές αλλαγές αναμένεται να έρθουν το επόμενο διάστημα για τους συνταξιούχους. Αυτές είναι η εξής.

-Πρώτη αλλαγή: Μείωση από το 2025 στην Εισφορά Αλληλεγγύης συνταξιούχων 

« Δεν ξέρουμε εάν αυτό θα είναι στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ γιατί αυτό έχει δημοσιονομικό κόστος. Αυτό αφορά 500 χιλιάδες συνταξιούχους που λαμβάνουν πάνω από 1.400 ευρώ μεικτά. Πάντως εάν μειωνόταν η Εισφορά Αλληλεγγύης στους συνταξιούχους, αυτό έμμεσα θα είχε πολύ μεγαλύτερη  αύξηση από εκείνη που τους δίνεται σε ετήσια βάση » σημείωσε ο  εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ” Newsroom”.

 -Δεύτερη αλλαγή: Αύξηση 2,5% από την 1η Ιανουαρίου του 2025 στις συντάξεις

Η κυβέρνηση θα κάνει τέλος του χρόνου ταμείο για το θέμα αυτό είπε ο κ. Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως το ακριβές ποσοστό αύξησης θα καθοριστεί από το ποσοστό του πληθωρισμού της χώρας και της ανάπτυξης. Με τα σημερινά δεδομένα το ποσοστό της αύξησης στις συντάξεις εκτιμάται πως θα  κινείται στο 2,5%, σημείωσε. Και συνέχισε λέγοντας πως το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει στο 3%.

Αυτή είναι η ετήσια αύξηση που δίνεται στους συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά είπε. Περίπου 1.700.000 συνταξιούχοι θα δουν αυτήν την αύξηση, τόνισε με έμφαση και ανέφερε πως οι υπόλοιποι συνταξιούχοι απλά θα δουν να μειώνεται ή να συμψηφίζεται αυτή με την προσωπική διαφορά.

Τρίτη αλλαγή: Μείωση σε 60.000 συνταξιούχους λόγω θανάτου του ιδιωτικού τομέα

« Από ένα λάθος / μια αστοχία του πληροφοριακού συστήματος δεν έγινε μετά την τριετία τον θάνατο η περικοπή στη σύνταξη χηρείας για εκείνες / εκείνους που είτε συνεχίσουν να εργάζονται   είτε λαμβάνουν και δική τους σύνταξη. Αυτό αφορά αυτούς. Για να μην τρομάζει ο κόσμος: Όποιος παίρνει μόνο σύνταξη θανάτου ή θάνατο που έχει γίνει την τελευταία τριετία δεν τον αφορά  » σημείωσε ο κ. Τσουκαλάς και διευκρίνισε πως « αυτό αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα και τις κύριες συντάξεις. Μιλάμε για ποσά που μπορεί να είναι και μέχρι 20.000 ευρώ »

Tέταρτη αλλαγή: Αλλαγή στο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων λόγω αναπηρίας

«Ενώ έγινε το θετικό μέτρο τον προηγούμενο Δεκέμβριο και μπορούν τα άτομα με αναπηρία να εργάζονται και παράλληλα  να παίρνουν σύνταξη . Όπως ήταν γραμμένη η διατύπωση του νόμου .. το μήνα που έκανε κάποιος αίτηση για σύνταξη  θα έπρεπε να εργάζεται . Άρα σε αυτή την περίπτωση εξαναγκάζονταν κάποιος είτε να παραιτηθεί είτε να κλείσει την επιχείρηση . Και επειδή δεν ήξερε ο συνταξιούχος εάν θα τον ξανά προσλάμβανε ο εργοδότης . Πάρα πολλοί δεν προχωρούσαν στο να πάρουν σύνταξη .Μάλλον το πρόβλημα αυτό θα λυθεί με τροπολογία που θα συμπεριληφθεί σε άλλο νομοσχέδιο » είπε ο κ. Τσουκαλάς

Πέμπτη αλλαγή: Παροχή δυνατότητας εξαγοράς πλασματικών για συμπλήρωση 15ετίας στην επικουρική σύνταξη

« Θα δούμε εάν έρθει τώρα  αυτό ή εάν αυτό θα ισχύσει το 2025.  Πέραν του  στρατού που υπάρχει και σήμερα .. να μπορεί να αγοράσει κάποιος έως 3 χρόνια  εάν έχει 12 ετία και να μπορεί να πάρει κάποιος επικουρική .Πάρα πολλοί ασφαλισμένοι ιδίως οι επαγγελματίες  που είχαν παλιά ΙΚΑ και δεν μπόρεσαν να φτάσουν τα 15 χρόνια … έχουν 10 , 11 χρόνια και  πηγαίναν  χαμένες οι εισφορές τους .Εάν γίνει αυτό και ελπίζουμε να γίνει θα μπορούν με ένα κόστος  να μην πάνε χαμένες οι εισφορές και να να παίρνουν έστω μια μικρή επικουρική σύνταξη »  ανέφερε ο εργατολόγος.

Έκτη αλλαγή: Νέος τρόπος αύξησης συντάξεων για όσους αποχωρούν από  την 1/1/2025

Για το θέμα αυτό μίλησε ο κ. Τσουκαλάς. « Έως τώρα αναπροσαρμόζονται οι αποδοχές για να βγει ο μέσος μισθός και να γίνει ο υπολογισμός της σύνταξης με τον πληθωρισμό. Αυτό θα αλλάξει  και θα είναι με το δείκτη μεταβολής μισθών. Σήμερα ο δομικός πληθωρισμός  είναι περίπου στο 3%  ενώ περίπου στο 3,5% είναι ο δείκτης μεταβολής  μισθών. Αυτό σημαίνει πως εάν έως τον Δεκέμβριο  προχωρήσει αυτή η ροή  τότε θα είναι ευνοϊκότεροί να φύγει κάποιος το 2025 (εν. εργασιακό βίο)»  σημείωσε.

Έβδομη αλλαγή: Επίδομα προσωπικής διαφοράς ύψους  100 ευρώ – 250 ευρώ σε  συνταξιούχους 

« Εκείνοι που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν θα δουν αύξηση 2,5%  θα λάβουν 100 ευρώ – 250 ευρώ. Αυτό θα είναι το επίδομα προσωπικής διαφοράς» τόνισε με έμφαση.

Όγδοη αλλαγή: Επιταγή ακρίβειας /επίδομα 100 έως 150 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους τον Δεκέμβριο
Αυτό ενδέχεται να αφορά και άλλες ευάλωτες ομάδες πολιτών (πχ άτομα ΑμΕΑ, όσοι παίρνουν αναπηρικά επιδόματα ) είπε . Και πρόσθεσε πως οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν θα πάρουν επίδομα προσωπικής διαφοράς ενδέχεται να πάρουν το παραπάνω επίδομα .

Ένατη αλλαγή:  Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών και των αγορών βάσει του δείκτη μεταβολής μισθών 

« Θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών περίπου 2,5%  » υπογράμμισε 

Δέκατη αλλαγή: Μείωση κατά 0,5% στις εισφορές  των εργαζομένων από την  1/1/2025.

Είναι να μειωθούν κατά 1%  οι εισφορές των εργαζομένων,   είπε. Ωστόσο διευκρίνισε πως αυτό έχει προγραμματιστεί να γίνει μέχρι το 2027 . Μπορεί όμως αυτό το 1% να γίνει και νωρίτερα επεσήμανε.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.