Σήμερα, Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου θα κριθεί ενώπιον του Α’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η χορήγηση ή μη της διπλής σύνταξης χηρείας και γήρατος ή και αναπηρίας στους ασφαλισμένους.
Σημειώνεται δε πως μέχρι σήμερα στους ασφαλισμένους που δικαιούνταν ταυτόχρονα σύνταξη χηρείας και γήρατος και από ίδιο δικαίωμα χορηγούνταν διπλή εθνική σύνταξη.
Επίσης επισημαίνεται πως οι σύμβουλοι του ΣτΕ θα συζητήσουν σήμερα για το αν το προσβαλλόμενο έγγραφο αποτελεί μία απλή εγκύκλιο προς τον e-ЕФКА για τη σωστή ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ή αν πρόκειται για μία απόφαση που θέτει νέους κανόνες, όπως ισχυρίζονται οι προσφεύγοντες συνταξιούχοι, η οποία, εφόσον δεν δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, δεν ισχύει και πρέπει να ακυρωθεί.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το έγγραφο προβλέπονται τα εξής:
α) δεν έχει αναδρομική ισχύ (επομένως, η μη χορήγηση της δεύτερης εθνικής σύνταξης εφαρμόζεται στις συντάξεις χηρείας που απονέμονται μετά την 1.1.2022),
β) οι ήδη καταβαλλόμενες στους συνταξιούχους λόγω θανάτου διπλές εθνικές συντάξεις θα συνεχίζουν να καταβάλλονται ως προσωπική διαφορά και
γ) τα επιπλέον ποσά εθνικών συντάξεων που καταβλήθηκαν δεν αναζητούνται.
Οι προσφυγές των συνταξιούχων στο ΣτΕ
Οι συνταξιούχοι είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για για να ακυρωθεί η παλαιότερη εγκύκλιος του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνου Τσακλόγλου η οποία βασιζόταν στο Νόμο Κατρούκαλου (άρθρο 7 παρ. 5 του ν. 4387/2016) και η οποία προέβλεπε πως ο δικαιούχος περισσοτέρων συντάξεων λαμβάνει μόνο μία εθνική σύνταξη. Ωστόσο η εν λόγω εγκύκλιος δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Πάντως ο κ. Τσακλόγλου είχε κοινοποιήσει το ίδιο διάστημα έγγραφο που ανέφερε πως εξακολουθεί να ισχύει ακόμη η κατάργηση δύο εθνικών συντάξεων ακόμη και όταν κάποιος δικαιούται να λάβει σύνταξη λόγω θανάτου (χηρείας) και σύνταξη για διαφορετική αιτία (λόγω γήρατος ή αναπηρίας).
Ανακοίνωση για το θέμα αυτό εξέδωσε πρόσφατα και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Τηλεπικοινωνιών -Ομίλου ΟΤΕ.
«Εκδικάζεται – συζητείται- τη Δευτέρα 4/11/24 στο ΣτΕ η προσφυγή- αίτηση ακυρότητας, την οποία έχει καταθέσει ο Σύλλογός μας, η ΑΓΣΣΕ και άλλοι Σύλλογοι Συνταξιούχων κατά της εγκυκλίου ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ. Υπενθυμίζουμε ότι, με την προσφυγή μας στο ΣτΕ ζητάμε την ΑΚΥΡΩΣΗ αυτής της Απάνθρωπης και ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ εγκυκλίου ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ, και η οποία δεν έχει εφαρμοστεί ως σήμερα ωστόσο όμως προβλέπει την περικοπή του ποσού της ΕΘΝΙΚΗΣ Σύνταξης, από όλους τους Συνταξιούχους ΧΗΡΕΙΑΣ οι οποίοι λαμβάνουν και δική τους Σύνταξη γήρατος μετατρέποντας έτσι τις Συντάξεις ΧΗΡΕΙΑΣ σε προνοιακά επιδόματα.
Ο Σύλλογός μας με το Προεδρείο και τους Νομικούς μας συμβούλους, θα παραστούν στο ΣτΕ την Δευτέρα 4/11/24 για να απαιτήσουν την ακύρωση της εγκυκλίου ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ και για να υπερασπιστούν τα βασικά και θεμελιώδη Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά δικαιώματα των μελών μας. Σε κάθε περίπτωση καλούμε την Κυβέρνηση και τον κ. Πρωθυπουργό, να μην τολμήσουν και να μην προχωρήσουν σε μια ακόμη εξοντωτική οικονομική αφαίμαξη των Συντάξεων χηρείας, την ώρα μάλιστα που όλοι οι Συνταξιούχοι δοκιμάζονται σκληρά από την ανεξέλεγκτη ΑΚΡΙΒΕΙΑ από τις πενιχρές ή μηδενικές αυξήσεις και από την δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των Συντάξεών τους !
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!» είχε τονίσει ο Σύλλογος.
Τι εξετάζεται
Σε περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο για τη χορήγηση μιας εθνικής σύνταξης τότε αναμένεται να ισχύσουν τα εξής για τις συντάξεις χηρείας:
Ενδεικτικά αναφέρεται πως εάν ο αποβιώσας ασφαλισμένος έχει συνταξιοδοτηθεί με 35 έτη ασφάλισης και έπαιρνε κύρια σύνταξη ύψους 1.200 ευρώ μικτά τότε από αυτά τα 816 ευρώ ήταν ανταποδοτική σύνταξη και τα 384 ευρώ ήταν εθνική.
Σε αυτήν την περίπτωση η δικαιούχος χήρα θα έπαιρνε 571 ευρώ ως σύνταξη θανάτου για την πρώτη τριετία από το θάνατο και 384 ευρώ (κατώτατο όριο) μετά την πάροδο της τριετίας με την προϋπόθεση ότι έχει πάρει δική της σύνταξη με περισσότερα από 20 έτη ασφάλισης, δηλαδή 550 ευρώ, από τα οποία τα 384 ευρώ είναι εθνική σύνταξη και τα 166 ευρώ ανταποδοτική.
Συνεπώς:
- Με αυτό το σενάριο, η δικαιούχος χήρα θα πάρει το συνολικό ποσό των 1.121 ευρώ για το διάστημα 3 ετών και μετά από αυτήν την περίοδο θα παίρνει αθροιστικά 934 ευρώ.
- Με το προηγούμενο καθεστώς η δικαιούχος χήρα θα έπαιρνε εθνική σύνταξη για κάθε σύνταξη αντίστοιχα 1.390 ευρώ για το διάστημα των πρώτων 3 ετών και 970 ευρώ μετά το διάστημα αυτό.
Τι λένε οι εργατολόγοι
Στο θέμα των συντάξεων χηρείας αναφέρθηκε πρόσφατα ο εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς μιλώντας στο Action 24.
« O νόμος πράγματι έλεγε πως από το 2016 και μετά όποιος αποβιώσει …ο χήρος ή χήρα τα 3 πρώτα χρόνια παίρνει το 70% .Μετά την τριετία πάει στο μισό αλλά δεν μπορεί να υπολείπεται της εθνικής σύνταξης. Στα ταμεία των ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Tαμείο Νομικών) το σύστημα έκανε την περικοπή στην επικουρική σύνταξη ενώ αυτό δεν έγινε στην κύρια σύνταξη. Δεν φταίει ο ασφαλισμένος αλλά δεν παύει να είναι δημόσιο χρήμα που έχει καταβληθεί αχρεώστητα βάση του νόμου. Για παράδειγμα εάν ο σύζυγος μιας γυναίκας έπαιρνε 1.500 ευρώ σύνταξη – με την αποβίωση του το 20216 αυτή έπρεπε να παίρνει τα μισά 750 ευρώ. Συνεπώς από από 2019 μέχρι σήμερα το ποσό που θα χρωστάει η συγκεκριμένη γυναίκα θα είναι 40 χιλιάδες ευρώ. Το αρμόδιο υπουργείο για τέτοιους είδους περιπτώσεις είχε σκεφθεί ακόμη και το ενδεχόμενο να μην πάρει αναδρομικά αυτό το ποσό. Ωστόσο προκύπτει άλλο ένα άλλο θέμα: θα έρθει ο δημόσιος υπάλληλος που του έγιναν περικοπές στη σύνταξη χηρείας και θα πει γιατί έγινε σε αυτόν αυτό και αυτό δεν εφαρμόστηκε σε άλλους. Έχει ανακύψει ένα θέμα. Πρέπει να βρουν μια λύση ήπια. Γιατί αυτό δεν είναι λάθος των ασφαλισμένων. Οι ασφαλισμένοι δηλώναν ότι:” εγώ συνεχίζω να δουλεύω ή να λαμβάνω δική μου σύνταξη” »
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ