Oυσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις «βλέπουν» κυβερνητικές πηγές, και η Αθήνα στοχεύει πλέον σε «συνολική συμφωνία» με τους εταίρους μέσα στο Μάιο.
Μια τέτοια συμφωνία θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση έως το 2016, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος, αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.
Κατά τις ίδιες πηγές, η «συνολική συμφωνία» θα επιτευχθεί μέσα στο Μάιο και η υλοποίησή της θα αρχίσει τον Ιούνιο, αμέσως μόλις ψηφιστούν όλα τα σχετικά νομοσχέδια για τις μεταρρυθμίσεις που θα προβλέπονται σε αυτήν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η κυβέρνηση αναμένει ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, κάτι που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να δώσει θετικό σήμα για τη ρευστότητα της χώρας.
Ακολούθως, οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group θα συνεχιστούν σε εντατικούς ρυθμούς για τις επόμενες 15 ημέρες προκειμένου να κλειδώσει η συνολική συμφωνία.
Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ουσιαστικό «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων είναι τα εργασικά και το ασφαλιστικό, ωστόσο εκτιμούν ότι με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο 24ωρο οι συνομιλίες θα ξεμπλοκάρουν. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σηκώσει το τηλέφωνο από αύριο Δευτέρα και να ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών με ευρωπαίους ηγέτες, αναζητώντας απεμπλοκή στο θέμα αυτό, ώστε να καταλήξουμε στην τελική συμφωνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ συνολικής λύσης και όχι ενδιάμεσης συμφωνίας, όπως ήταν η μέχρι τώρα επιδίωξη της Αθήνας. Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν φαίνεται έτοιμο να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μεταρρύθμιση προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.