Σύνοδος κορυφής: Σφοδρή αντίδραση κατά της Γερμανίας για τον βόρειο αγωγό αερίου

Η επιδίωξη της Γερμανίας να διευρύνει την ενεργειακή επιρροή της στην Ευρώπη, με την κατασκευή ενός δεύτερου βόρειου αγωγού που θα μεταφέρει στη χώρα φυσικό αέριο από τη Ρωσία (North Stream 2), προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από άλλες χώρες στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Κυρίως χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης ζήτησαν να υπάρξει αναφορά για την ενεργειακή πολιτική στο κοινό ανακοινωθέν, η οποία θα θεωρούσε τον North Stream 2, ως ασύμβατο με τους στόχους της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, αναφέρει το Spiegel OnLine.

Τελικά, η καγκελάριος Μέρκελ εμπόδισε μία σαφή διατύπωση κατά του αγωγού στο τελικό σχέδιο του ανακοινωθέντος, στο οποίο αναφέρεται μόνο ότι «κάθε νέα υποδομή πρέπει να είναι πλήρως συνεπής με το τρίτο ενεργειακό πακέτο και τους λοιπούς κανόνες της ΕΕ». Η Handelsblatt τονίζει, ωστόσο, ότι η αντίδραση κατά του σχεδίου αυξάνεται και το Βερολίνο βρίσκεται υπό πίεση.

Μετά τη σύνοδο, η Μέρκελ παραδέχθηκε ότι υπήρξε διαφορά απόψεων με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, άσκησε επίσης δριμεία κριτική κατά του αγωγού, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά το τέλος της συνόδου κορυφής. «Κατά την άποψη μου, ο αγωγός αυτός δεν συμβάλει στη διαφοροποίηση (της προμήθειας ενέργειας)», δήλωσε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι η συζήτηση ήταν «σκληρή» και «πολύ συναισθηματική».

Την κατασκευή του North Stream 2 αποφάσισαν τον Ιούνιο η ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom μαζί με τους ενεργειακούς ομίλους EON (της Γερμανίας), OMV (της Αυστρίας) και της Engie ( της Γαλλίας). Με την κατασκευή του, η Γερμανία θα γινόταν ο βασικός κόμβος για τη διανομή ρωσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι της κριτικής κατά του North Stream 2:
• Πρώτον, με την επέκταση του υφιστάμενου βόρειου αγωγού θα αυξηθεί η εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες και θα παρακαμφθούν χώρες διέλευσης του ρωσικού αερίου, όπως η Ουκρανία, η Πολωνία και η Σλοβακία. Όπως υποστηρίζουν κυρίως οι θιγόμενες χώρες.
• Δεύτερον, η κατασκευή του Νότιου Αγωγού ναυάγησε πέρυσι λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Από τον αγωγό αυτό θα ωφελούνται η Ιταλία και η Ουγγαρία, όπως βέβαια και η Ελλάδα και άλλες χώρες. Γι’ αυτό, ο Ρέντσι φέρεται να είπε στη σύνοδο ότι αν προχωρήσει ο North Stream 2, η Ιταλία θα αμφισβητήσει το εμπάργκο κατά της Ρωσίας.

Η Ευρώπη προμηθεύεται σήμερα περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της σε αέριο από τη Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να διευρύνει τις πηγές τροφοδοσίας της ΕΕ, ώστε να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία.

 

Exit mobile version