Συνεχίζεται η μάχη για δημοσιονομικά και έπονται «κόκκινα» δάνεια και ασφαλιστικό

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Με στόχο ένα μίνιμουμ συμφωνίας που θα φέρει την Ελλάδα σε μια πλεονεκτική θέση στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ξεκίνησε και συνεχίζεται αυτήν την ώρα η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές, με όλα τα θέματα ακόμη ανοιχτά.

Ειδικότερα, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, εντελώς ανοιχτά παρέμειναν το θέμα των κόκκινων δανείων , του ασφαλιστικού αλλά και το θέμα του αφορολόγητου, με τους δανειστές να επιμένουν σε μείωσή του λίγο πάνω από τα 8.000 ευρώ.

Τη σημερινή ατζέντα έχει ανοίξει το δημοσιονομικό, όπου υπάρχει πρόοδος με τους έμμεσους φόρους 1,8 δις ευρώ αλλά και την νέα κλίμακα φορολογίας και το καυτό θέμα τους αφορολόγητου. Το ΥΠΟΙΚ επιμένει να λέει ότι δεν συζητά μειώσεις συντάξεων κάτω από τα 9.100 ευρώ από 9.950 που είναι σήμερα. Από την άλλη βέβαια οι δανειστές επιμένουν σε επίπεδα ακόμη πιο χαμηλά δηλαδή στα 8.180 ευρώ.

Αμέσως μετά ανοίγει το θέμα των κόκκινων δανείων, όπου, παρά τις «καθησυχαστικές» δηλώσεις του ΥΠΑΝ Γιώργου Σταθάκη περί «σημαντικής προόδου» στο θέμα των κόκκινων δανείων, οι δανειστές και ειδικότερα η ΕΚΤ και το ΔΝΤ επιμένουν να είναι αμετακίνητοι στην θέση τους, ότι η αγορά δανείων θα πρέπει να λειτουργήσει χωρίς εξαιρέσεις. Το υπουργείο Ανάπτυξης επιμένει ότι θα πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία σε κάθε περίπτωση κατ’ ελάχιστον για ένα χρόνο, ανεξάρτητα αν συνδέονται με κλασικά στεγαστικά επιχειρηματικά ή δάνεια.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια, θα ξεκινήσει η συζήτηση και για το ασφαλιστικό, όπου υπάρχει ακόμη σε εκκρεμότητα το θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων, του ποσοστού αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις και την άρνηση των δανειστών να δεχθούν αυξήσεις σε ασφαλιστικές εισφορές.

Ο κύκλος αυτός των συζητήσεων περιλαμβάνει συναντήσεις για επιμέρους θέματα της συμφωνίας με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας και σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, θα πρέπει να ολοκληρωθεί με τα δύο κείμενα συμφωνίας με ΕΕ την ΔΝΤ, ώστε να γίνει στην Ουάσιγκτον και η πρώτη συζήτηση για το δημόσιο χρέος.

Exit mobile version