Quantcast
Σύνδεση με IRIS: Νέες πληροφορίες για την παράταση - enikonomia.gr
share

Σύνδεση με IRIS: Νέες πληροφορίες για την παράταση

δημοσιεύτηκε:

Δεν αποκλείεται το  υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να δώσει παράταση έως και 2 μήνες για τη σύνδεση των υπόχρεων ελεύθερων επαγγελματιών  και των αυτοαπασχολουμένων  με  το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται δε πως η προθεσμία εγγραφής των επαγγελματιών στην εφαρμογή IRIS λήγει στις 30 Ιουνίου 2024 ενώ μέχρι στιγμής σχεδόν το 54% των ελεύθερων επαγγελματιών δέχεται άμεσες πληρωμές στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Πάντως οι υπόχρεοι που δεν θα συνδεθούν εγκαίρως στο IRIS θα πληρώσουν πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ ενώ όσοι δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό θα  καταβάλλουν πρόστιμο 1.000 ευρώ. Μάλιστα το σύστημα του IRIS αναμένεται να επεκταθεί  μέχρι τον Μάρτιο του 2025 σε όλες τις επιχειρήσεις.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να εισπράττουν  μέσω της υπηρεσίας IRIS στο mobile banking  εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους  που εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ του επαγγελματία, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ του.

Η υφιστάμενη νομοθεσία

Η υφιστάμενη νομοθεσία αναφέρει για το IRIS  τα εξής:

Οι δικαιούχοι πληρωμής αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα πληρωμών και μέσα πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως την υπηρεσία IRIS online payments, εφόσον παρέχουν υπηρεσίες σε καταναλωτές ή λειτουργούν με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα με τους υπόχρεους

Ωστόσο εξαιρούνται από  τους δικαιούχους πληρωμής:

  •  Τα άτομα με αναπηρία όρασης με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω
  • Τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων (αυτόματοι πωλητές) μέχρι και την 31.12.2024.

Επίσης η ίδια νομοθεσία αναφέρει πως:

  • Οι δικαιούχοι πληρωμής δηλώνουν ηλεκτρονικά έναν ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε (www.aade.gr) με τη χρήση των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν οι χρήστες για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., εντός προθεσμίας ενός μήνα από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας
  • Στον επαγγελματικό λογαριασμό αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.
  • Δήλωση ίδιου επαγγελματικού λογαριασμού από διαφορετικούς δικαιούχους πληρωμής δεν επιτρέπεται και η Α.Α.Δ.Ε. προβαίνει σε απενεργοποίηση των λογαριασμών.
  • Σε όποιον δεν προχωρήσει στη σύνδεση με το IRIS επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Η απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου της παρούσης υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή της, η οποία ασκείται ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου, εφόσον οι διοικητικές κυρώσεις έχουν εκδοθεί από την Διυπηρεσιακή Μονάδα
  • Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και ενώπιον του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην περιφέρεια του οποίου διαπιστώθηκε η παράβαση, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την κατάθεση της προσφυγής.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.