Quantcast
Συνάντηση Χατζηδάκη με τους επικεφαλής των SSM και SRB - Τι συζήτησαν για τις ελληνικές τράπεζες - enikonomia.gr
share

Συνάντηση Χατζηδάκη με τους επικεφαλής των SSM και SRB – Τι συζήτησαν για τις ελληνικές τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποιούν στην Αθήνα η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), Claudia Buch και ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB), Dominique Laboureix, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η συνάντηση έγινε χθες σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής  Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν και από πλευράς υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση και ο Προέδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού, ενώ από πλευράς της Τράπεζας της Ελλάδος η Υποδιοικήτρια, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο Γενικός Διευθυντής Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης, Ιωάννης Τσικριπής και ο Διευθυντής Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων, Βασίλειος Σπηλιωτόπουλος.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη της ευρωστίας του τραπεζικού τομέα και την ενίσχυση του ανταγωνισμού εντός αυτού. Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στον δρόμο της οικονομικής αξιοπιστίας και των μεταρρυθμίσεων, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να εκπλήσσει θετικά, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας.

Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες

Επίσης νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνάντηση αυτή οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών φαίνεται πως έλαβαν άτυπα την έγκριση από τα εποπτικά επιτελεία του SSM και του SRB για τη διανομή μερισμάτων από 15% έως 25% της κερδοφορίας του 2023. Σημειώνεται δε πως ήταν βελτιωμένη η ρευστότητα των τραπεζών το 2023 επειδή αυξήθηκαν οι καταθέσεις και οι εκδόσεις  παρά τις σημαντικές αποπληρωμές προς την ΕΚΤ.

Ωστόσο ο SSM θα δώσει σε δεύτερο χρόνο το “πράσινο φως”  για τη διανομή μερισμάτων το 2024 – από 15% – 25% (κέρδη 2023) .

Αυτό θα γίνει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της κερδοφορίας  του 2023 των τραπεζών  και υπό προϋποθέσεις όπως:

  • η κεφαλαιακή θέση να είναι καλή
  • να συνεχίζεται η  κερδοφορία τους,
  • να μειωθεί περαιτέρω το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αλλά και να επιτευχθούν οι στόχοι ΜREL.

Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες εστιάζουν στην πιστωτική επέκταση, στη διατήρηση ισχυρής κερδοφορίας και οριστικής εξυγίανσης και θωράκισης των ισολογισμών τους.

 

 

 

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.