Συνάντηση Μέρκελ – Ντράγκι: Προσφυγικό, Brexit και Κίνα στην ατζέντα (Handelsblatt)

Συνάντηση με την καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, είχε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στο Βερολίνο, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Τα θέματα της συζήτησής τους – η προσφυγική κρίση, το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) και η οικονομική κατάσταση στην Κίνα – δεν έδιναν αφορμή για καλή διάθεση, αν και οι δύο ηγέτες συνεννοούνται καλά, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η προσφυγική κρίση δεν είναι, βέβαια, βασικό θέμα του Ντράγκι, αλλά και ο ίδιος φοβάται τι θα συμβεί, αν οι χώρες της ΕΕ δεν βρουν μία κοινή λύση. Τότε, θα υπήρχε η απειλή για επιστροφή στους συνοριακούς ελέγχους και μία σοβαρή επιβάρυνση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς.

Η Μέρκελ έχει ήδη τονίσει ότι η κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν θα έθετε σε κίνδυνο και τη Νομισματική Ένωση. Μέρκελ και Ντράγκι συμφώνησαν ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί, αλλά μία λύση στο πρόβλημα δεν διαφαίνεται ακόμη, σημειώνει η Handelsblatt, καθώς η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών δεν θέλει να ακολουθήσει τη Μέρκελ στο θέμα αυτό.

Μία μεγαλύτερη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα αύξανε την πίεση στην Ευρωζώνη να λάβει επιπλέον μέτρα για τη στήριξη της υποτονικής ανάπτυξης της δικής της οικονομίας. Ένα Brexit θα μπορούσε να έχει, επίσης, οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη.

Exit mobile version