Τη δισεπίλυτη εξίσωση με μεταβλητές το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον, τις αυξήσεις τιμών, κυρίως στην ενέργεια και την ανάγκη να επιδείξουν δημοσιονομική συνέπεια οι χώρες μέλη της ευρωζώνης, προσπάθησαν να λύσουν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για οριζόντια μέτρα, αλλά μόνο στοχευμένα μέτρα από τις εθνικές κυβερνήσεις.
Έτσι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το μόνο που απομένει είναι η Κομισιόν να αναθεωρήσει τα ενεργειακά μέτρα που αποφάσισε τον Μάιο, κάτι που ήδη απεργάζονται οι ειδικοί στις Βρυξέλλες. Το Eurogroup προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και η ανάπτυξη δε μπορεί να είναι όσο έντονη υπολογιζόταν, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που αυτή προκάλεσε.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργήσει η Κομισιόν μόνιμα δημοσιονομικά εργαλεία μετά την εκπνοή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χθες προανήγγειλε τις αλλαγές της Κομισιόν: «Προετοιμαζόμαστε, στις 20/7 η πρόταση της Επιτροπής», δήλωσε ο Τζεντιλόνι. Ο ίδιος είπε ότι το μήνυμα στις χώρες μέλη είναι να διαφοροποιήσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές ανάλογα με το επίπεδο του χρέους τους και φυσικά να εστιάσουν σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Πρότεινε δηλαδή στις εθνικές κυβερνήσεις να πάρουν προσωρινά και στοχευμένα μέτρα. Πίσω από τα λόγια του είναι δύο χώρες με το μεγαλύτερο χρέος, η Ελλάδα και η Ιταλία.
Οι ανακοινώσεις της Κομισιόν
Το Eurogroup χθες, παρέπεμψε στις ανακοινώσεις για το νέο ενεργειακό σχέδιο που θα κάνει η Κομισιόν στις 20 Ιουλίου. Με δεδομένο αυτό το κλίμα, ενισχύεται συνεχώς η προοπτική να αυξηθούν τα επιτόκια, για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου η οποία βρίσκεται μία ανάσα από το 1/1.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία κατέγραψε το υψηλότερο πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο από το 1994, με 70,1 δισεκατομμύρια δολάρια, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας αντιστάθμισαν την κατάρρευση των εισαγωγών εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το νέο σχέδιο της Κομισιόν για την ενέργεια θα έχει βασικό άξονα την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών – μελών σε εθελοντική βάση. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες η επιλογή του να τεθεί πλαφόν στις τιμές της ενέργειας θα συζητηθεί αν διακοπεί πλήρως η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί προς το παρόν.
Έτσι στις 20 Ιουλίου αναμένεται στο σχέδιο της Κομισιόν να υπάρχουν πλάνα σχετικά με τον περιορισμό της ζήτησης. Τις προτάσεις της Κομισιόν αναμένεται να επισφραγίσουν οι Υπουργοί Ενέργειας, που θα συνεδριάσουν στις 26 Ιουλίου. Εντωμεταξύ ήδη η Γαλλία ετοιμάζεται να βοηθήσει της Γερμανία, προμηθεύοντάς την με φυσικό αέριο. Η Γερμανία φαίνεται ότι είναι η πρώτη χώρα που θα πληγεί το χειμώνα αν διακοπεί το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.