Ανακοπή της τάσης βελτίωσης των προσδοκιών των συμβούλων μάνατζμεντ για τη μεσοπρόθεσμη πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ).
«Θεωρούμε ότι καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου σε συνδυασμό με το προσφυγικό δημιούργησαν κλίμα σχετικής απαισιοδοξίας-στασιμότητας, και αυτό εκφράζεται και στα αποτελέσματα της έρευνας. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η επίσπευση της έκδοσης και εφαρμογής του νέου αναπτυξιακού νόμου και των διαδικασιών υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ στην παρούσα φάση μπορούν να οδηγήσουν στην ανατροπή του κλίματος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και συνέχισε: «Πρέπει η κυβέρνηση να καταλάβει ότι η ανάπτυξη μιας οικονομίας στηρίζεται τόσο σε υγιή μακροοικονομικά μεγέθη όσο και στην καλή ψυχολογία και σ’ αυτό το δεύτερο οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι υποτονικές. Χρειάζεται η κυβέρνηση να μεταφέρει θετικά μηνύματα που θα έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο».
Όπως επισημάνθηκε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, από τα μέσα του 2015 είχε διαπιστωθεί σταδιακή βελτίωση των προβλέψεων. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος του ισοζυγίου «θετικών» – «αρνητικών» απαντήσεων για τα πέντε μεγέθη του Δείκτη Εμπιστοσύνης Συμβούλων Μάνατζμεντ (Greek Management Consultants Confidence Index – GMCCI), δηλαδή ρυθμός μεγέθυνσης, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις, εξαγωγές και ρυθμός μεταβολής του γενικού επιπέδου των τιμών, παρέμενε μεν αρνητικός, αλλά είχε βελτιωθεί αισθητά από το -32,9% στο τέλος Ιουνίου 2015 σε -2,8% στο τέλος του 2015. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 όμως o δείκτης μειώθηκε απότομα στο -16,8%.
Η επιδείνωση ήταν γενική. Η διαφορά «θετικών» – «αρνητικών» απαντήσεων χειροτέρευσε για όλες τις συνιστώσες του δείκτη. Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2016 και του προηγούμενου καταγράφηκαν στο ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας και στις ιδιωτικές επενδύσεις.
Μικρότερες είναι οι διαφορές που προκύπτουν από τη σύγκριση των δεικτών του πρώτου τριμήνου του 2016 με αυτούς του ίδιου τριμήνου του προηγούμενου έτους, -16,8% έναντι -15,5%.Οι προσδοκίες των συμβούλων μάνατζμεντ για τους παραγωγικούς συντελεστές συμβαδίζουν με εκείνες για τα βασικά οικονομικά μεγέθη. Μετά τη βελτίωση που καταγράφηκε το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2015, η απαισιοδοξία έγινε εντονότερη στις αρχές του 2016.