Του Τάσου Δασόπουλου
Περιθώριο 40 ημερών, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, δίνει η τρόικα για να επιστρέψει η – νέα – Ελληνική Κυβέρνηση στο τραπέζι του διαλόγου και να δεσμευτεί για νέα σκληρά μέτρα.
Διαφορετικά, η Ελλάδα θα κινδυνέψει ξανά με πιστωτική ασφυξία.
Παρά την γραμμή της ουδετερότητας που επέλεξαν χθες κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ ( με εξαίρεση το Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε που ξεκαθάρισε ότι περιμένει από την νέα Κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα ) το σκηνικό για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο.
Εκπρόσωποι των επίσημων δανειστών μας με τους οποίους επικοινώνησε το «Enikonomia» τόνιζαν ότι αν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου – οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας- η νέα Κυβέρνηση δεν θελήσει να διαπραγματευτεί ή διολισθήσει σε μια σειρά διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων τότε τα πράγματα θα γίνουν ανεξέλεγκτα.
Χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος – θύμιζαν- δεν θα εκταμιευτεί και η δόσης των 7,2 δις ευρώ και άρα θα είναι πολύ δύσκολο να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις του χρέους για το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι οποίες φτάνουν τα 4,5 δις ευρώ.
Χωρίς την έκθεση της τρόικας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δεν θα υπάρξει και η έγκριση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL ) η οποία ως γνωστό θα ήταν το «δίχτυ ασφαλείας» για την σταδιακή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Με δεδομένο ότι το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε χθες το 9% η Ελλάδα θα μπορεί το επόμενο διάστημα να δανειστεί μόνο μέσω των εντόκων γραμματίων. Το ύψος των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που βρίσκονται σε κυκλοφορία ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην οποία καταλήγουν ως εγγυήσεις έναντι παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες.
Ντράγκι: Χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει ρευστότητα
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι αναφερόμενος στην Ελλάδα έχει διαμηνύσει από τον περασμένο Οκτώβριο ότι χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει ρευστότητα. Ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Ευρώ εννοούσε την μακροπρόθεσμη ρευστότητα που έχει διαθέσει προς τις ελληνικές τράπεζες ( περίπου 45 δις ευρώ ) με εγγυήσεις ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Στην παρούσα φάση η Ελληνικές τράπεζες έχουν την διασφάλιση ότι μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου θα ενισχύουν την ρευστότητας τους με δάνεια από την ΕΚΤ.
Χωρίς την ρευστότητα αυτή οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες ουσιαστικά «παγώνουν» αφού η εναλλακτική λύση , ο δανεισμός από το χρηματοδοτικό εργαλείο παροχής έκτακτης ρευστότητας ( ELA ) έχει περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης
Ανοιχτή γραμμή Στουρνάρα-Χαρδούβελη
Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι και την ολοκλήρωση των εκλογών και του σχηματισμού νέας Κυβέρνησης είναι σαφές ότι υπουργός οικονομικών ήταν και παραμένει ο Γκίκας Χαρδούβελης.
Σε συνεργασία με τον άτυπο διαπραγματευτή , διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα θα βρίσκονται σε επαφή με την τρόικα για να προετοιμάζουν το έδαφος της νέας διαπραγμάτευσης με τους επίσημους δανειστές.
Ο κ. Χαρρδούβελης θα έχει και το άχαρο ρόλο την επομένη των εκλογών την Δευτέρα 26 Ιανουαρίου να πρέπει να παρουσιαστεί στο Eurogroup στις Βρυξέλλες χωρίς να έχει πίσω του Κυβέρνηση και άρα συγκεκριμένη πολιτική γραμμή για το θέμα της Ελλάδας.
Ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το ενδεχόμενο νέας παράτασης Μέχρι στιγμής , δεν υπάρχει σχεδιασμός για την πορεία της χώρας από την 1η Μαρτίου. Με αυτό το δεδομένο ιδιαίτερη σημασία αποκτούν δύο ημερομηνίες:
-Η Σύνοδος Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.
-Το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.
Η πίεση που θα αντιμετωπίσει η Ελληνική κυβέρνηση στις δύο αυτές συνεδριάσεις θα είναι σημαντική καθώς θα εκκρεμεί η απόφαση για το πως θα πορευτεί η χώρα από το Μάρτιο και μετά…