Συμφωνία Ελλάδας- Ισραήλ στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας

Συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, υπέγραψε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Έλι Κοέν.

Η συμφωνία υπογράφηκε στο περιθώριο της 3ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας και αξιοποίησης των δυνατοτήτων των ελληνικών και των ισραηλινών εταιρειών, πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στους ακόλουθους τομείς:

-Υψηλή τεχνολογία (επιστήμες υγείας, βιοτεχνολογία, νανοτεχνολογία).

-Χημική βιομηχανία και βιομηχανία φαρμάκων.

-Βιομηχανία τροφίμων, γεωργικών εφοδίων και χημικών προϊόντων.

-Τεχνολογία της πληροφόρησης και των επικοινωνιών.

-Πολιτιστική βιομηχανία.

-Μεταφορές και logistics.

Αντίστοιχο ενδιαφέρον εξέφρασαν και οι δύο πλευρές για την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Σημειώνεται ότι το Ισραήλ διαθέτει ένα δίκτυο που περιλαμβάνει περισσότερες από 5.000 νεοφυείς επιχειρήσεις και περίπου 250 πολυεθνικές με κέντρα για την έρευνα και την ανάπτυξη. Αντίστοιχη κινητικότητα παρατηρείται και στη χώρα μας, με τις νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις να προσελκύουν σήμερα κεφάλαια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από διεθνή funds και επενδυτές. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης πρόκειται να καταθέσει στο επόμενο διάστημα στη Βουλή νομοσχέδιο που θα διευκολύνει τη λειτουργία των νεοφυών επιχειρήσεων και θα δώσει κίνητρα για τη δημιουργία νέων.

Με αφορμή την Σύνοδο Κορυφής, ο υπουργός Οικονομίας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (ΖΚΘ), η οποία προσφέρει υποστηρικτικές δομές καινοτομικής έρευνας και ευκαιρίες ανάπτυξης σε startups. Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε με τη Διοίκηση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, τον διαχειριστικό φορέα που έχει αναλάβει την οργάνωση και προώθηση της ΖΚΘ.

Επίσης ξεναγήθηκε στην προθερμοκοιτίδα «OK!Thess» η οποία παρέχει χώρο και τεχνική υποστήριξη σε ομάδες ανθρώπων με καινοτόμες ιδέες και συζήτησε με εκπροσώπους εταιρειών που εξειδικεύονται στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που έχουν σχέση με την φαρμακευτική βιομηχανία, την βιοτεχνολογία, την αγροδιατροφή, την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος.


Exit mobile version