Σχέδιο για υποχρεωτική μεταφορά καταθέσεων δημοσίων φορέων στην ΤτΕ

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Πράξη Nομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα καθίσταται υποχρεωτική η μεταφορά των ταμειακών αποθεμάτων των δημοσίων φορέων  – όχι όμως των Ασφαλιστικών Ταμείων –  σε ειδικό λογαριασμό  κοινής διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας κατέθεσε το υπουργείο Oικονομικών.

Τα ποσά, θα χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους.

Η απόφαση για την θεσμοθέτηση της μεταφοράς των καταθέσεων σε κοινή διαχείριση με το ελληνικό δημόσιο, γίνεται για να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις των διοικητικών συμβουλίων των δημόσιων φορέων, που αντιδρούν στην εκχώρηση των καταθέσεων.

Με αυτό τον τρόπο, όπως υποστηρίζει το Μαξίμου, οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. Υπενθυμίζουμε ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.

Αρκετοί φορείς, αναφέρει το Μαξίμου, έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνολικές καταθέσεις των δημοσίων φορέων, φτάνουν τα 11,9 δις ευρώ, ενώ υπάρχουν ήδη σε ισχύ συμφωνίες επαναφοράς 8,9 δις ευρώ.

Οι καταθέσεις των ΔΕΚΟ, δεν θα περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αφού για την κίνηση των λογαριασμών τους, θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας, αναφερόμενος στο θέμα, είχε τονίσει ότι η μεταφορά των καταθέσεων των δημοσίων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδας, δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι διαθέσιμα για τους φορείς όποτε τα χρειαστούν. Τόνισε επίσης, ότι ανάλογη νομοθεσία υπάρχει σε χώρες όπως, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Μεγάλη Βρετανία.

Exit mobile version