Quantcast
ΣΒΠΕ: Γιατί πρέπει η ελληνική βιομηχανία πλαστικών να υιοθετήσει νέο μοντέλο λειτουργίας - enikonomia.gr
share

ΣΒΠΕ: Γιατί πρέπει η ελληνική βιομηχανία πλαστικών να υιοθετήσει νέο μοντέλο λειτουργίας

δημοσιεύτηκε:

Η  ελληνική βιομηχανία πλαστικών καλείται να υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, καθώς  η κλιματική αλλαγή εντείνει την αβεβαιότητα για το μέλλον. Όπως εξηγεί μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος,  Βασίλειος Γούναρης η κυκλική οικονομία, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη, αναδύεται ως το «ιερό δισκοπότηρο» που μπορεί να οδηγήσει τον κλάδο σε ανάπτυξη, προσφέροντας παράλληλα αποτελεσματικές λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Αρκεί να φανταστούμε ένα μέλλον όπου τα πλαστικά θα αποτελούν σύμβολο καινοτομίας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας. Ένα μέλλον όπου η παραγωγή πλαστικών υλικών θα στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων. Ένα μέλλον όπου τα πλαστικά προϊόντα σχεδιάζονται για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, μειώνοντας δραστικά τον όγκο των αποβλήτων» σημειώνει ο κ. Γούναρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν αποτελεί απλώς επιλογή, αλλά επιτακτική ανάγκη για την άνθιση της βιομηχανίας πλαστικών στην Ελλάδα. Η κυκλική οικονομία προσφέρει το μονοπάτι προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Όπως σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γούναρης, «η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της βιομηχανίας πλαστικών θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και θα ανοίξει νέες αγορές. Η δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».

Για να συμβούν αυτά, σύμφωνα με τον πρόεδρο ΣΒΠΕ, είναι απαραίτητη η ορθή διαχείριση των πλαστικών. Ένα ζήτημα που απασχολεί τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος εδώ και αρκετά χρόνια. «Πριν μια δεκαετία, η κυκλική οικονομία αποτελούσε έναν μάλλον εξωτικό ορισμό για τους περισσότερους. Από εκείνη την εποχή, ο ΣΒΠΕ είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Ελλάδα εξηγώντας τα οφέλη της και το πώς θα επαναπροσδιόριζε την αξία του υλικού σε μια περίοδο, που επικρατούσε η άκρατη ‘δαιμονοποίησή’ του» υπογραμμίζει.

Από «πρόβλημα»….ευκαιρία

Σήμερα, τα πλαστικά από «πρόβλημα» μετατρέπονται σε ευκαιρία στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, με την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναγνωρίζει τη συνεισφορά τους στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τα αντιμετωπίζει πλέον ως έναν πολύτιμο πόρο.

«Φυσικά, ο ορίζοντας της βιομηχανίας πλαστικών δεν είναι ανέφελος. Το διαρκώς μεταβαλλόμενο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα υλικά μας εγείρει σημαντικές προκλήσεις και αναγκάζει τις εταιρείες να δαπανούν πολύ χρόνο για να προσαρμοστούν στις νέες κανονιστικές απαιτήσεις. Χρόνος, που θα μπορούσε να διοχετευθεί στο κατεξοχήν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της βιομηχανίας μας, την καινοτομία» σημειώνει ο κ. Γούναρης.

Παρά ταύτα, η ελληνική βιομηχανία δημιουργεί συνεχώς νέα προϊόντα και εφαρμογές, που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Επίσης, ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης αφορά τον επανασχεδιασμό των ήδη υπαρχόντων προϊόντων με στόχο να γίνουν πιο εύκολα ανακυκλώσιμα.

«Εφόσον, η πολιτεία υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΒΠΕ για άμεση βελτίωση των διαδικασιών συλλογής και διαλογής στην πηγή των απορριμμάτων, με τη δημιουργία συλλογικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης σε περισσότερα ρεύματα αποβλήτων θα τονωθεί η ανακύκλωση στην Ελλάδα και θα υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα και καλύτερης ποιότητας υλικά για χρήση σε νέα προϊόντα» επισημαίνει ο κ. Γούναρης.

Παράλληλα, τα μέλη του Συνδέσμου ενστερνίζονται τις ανησυχίες της κοινωνίας για την κλιματική αλλαγή, την πρόκληση της διαχείρισης των πλαστικών μετά τη χρήση τους και την ανάγκη να προωθηθεί η βιώσιμη χρήση των υλικών. Σε αυτές τις ανησυχίες η πειστική απάντηση παραμένει η υιοθέτηση μιας αποτελεσματικής κυκλικής οικονομίας.

«Εκτιμούμε ότι τα πλαστικά παραμένουν αναντικατάστατα για πολλές εφαρμογές και προϊόντα και έχουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας αρκετών κλάδων στην Ελλάδα και την Ευρώπη» τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γούναρης.

Ο ΣΒΠΕ από την πλευρά του συνεχίζει τις συνέργειες με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στον τομέα της έρευνας αλλά και με τους εμπλεκόμενους φορείς προσπαθώντας να συμβάλλει στην ανάπτυξη λύσεων για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Παράλληλα, προσφέρει την τεχνογνωσία του στην Πολιτεία στην προσπάθεια να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις που θα βοηθήσουν στην βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου και στην προστασία του περιβάλλοντος.

«Plastainability»: Το συνέδριο – τομή για την βιώσιμη ανάπτυξη

Μια άλλη πτυχή που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της δημόσιας αντίληψης για τα πλαστικά είναι και η διοργάνωση διεθνών εκδηλώσεων, όπου ειδικοί μιλούν με τεκμηριωμένα στοιχεία για τα οφέλη και τις προκλήσεις των υλικών.

Έχοντας αντιληφθεί την αναγκαιότητα τέτοιων πρωτοβουλιών, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος διοργάνωσε το 2023 το πρώτο «Plastainability». Ένα διεθνές συνέδριο – τομή για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα.

«Χωρίς φόβο αλλά με πάθος συζητούμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αφορούν τη χρήση πλαστικών υλικών και την υπεύθυνη διαχείριση των υλικών μετά τη χρήση τους» σημειώνει ο κ. Γούναρης.

Κορυφαίοι επιστήμονες, εκπρόσωποι της εγχώριας και της διεθνούς βιομηχανίας πλαστικών, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, περιβαλλοντικές οργανώσεις επιχειρούν να βρουν κοινούς τόπους για να υλοποιήσουν το όραμα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Συνέδρια όπως το «Plastainability 2024», που θα διεξαχθεί στις 12 Νοεμβρίου 2024 στο «ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος», συμβάλλουν στην αλλαγή του αφηγήματος για τα πλαστικά.

Επιπρόσθετα, το «Plastainability 2024» είναι μια από τις πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν την ανάπτυξη του υποδείγματος της κυκλικής οικονομίας και ισχυροποιούν τη δέσμευση της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών να προωθήσει μια βιώσιμη και κυκλική προσέγγιση στην παραγωγή και χρήση των πλαστικών υλικών.

Είναι, επίσης, ένα κάλεσμα προς όλους τους παραγωγικούς φορείς της Ελλάδας για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να ηγηθούμε της μετάβασης προς ένα βιώσιμο μέλλον για την βιομηχανία ευρύτερα στην χώρα μας.

«Όλοι μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την βιομηχανία πλαστικών, σεβόμενοι παράλληλα το περιβάλλον και διασφαλίζοντας την ευημερία των επόμενων γενεών» υπογραμμίζει ο κ. Γούναρης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.