Σβήνουν και γράφουν με στόχο την συμφωνία των θεσμών

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Συνεχείς διορθώσεις και συμπληρώσεις στο κείμενο της πρότασης της Ελληνικής κυβέρνησης κάνει το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τα υπουργεία που θα διαχειρίζονται τα κρίσιμα θέματα ης διαπραγμάτευσης.

Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι, η πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να σταλεί αύριο το πρωί, είναι να γίνει δεκτό από τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Κάτι τέτοιο θα επικυρωθεί με ένα άτυπο Eurorgroup, που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη, το οποίο θα σημάνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων του μνημονίου, το οποίο λήγει ουσιαστικά και τυπικά στο τέλος της εβδομάδας.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και εφόσον γίνει δεκτή ή μερικώς δεκτή η ελληνική πρόταση, θα πρέπει να γίνει συζήτηση και για την συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας μέχρι και το τέλος Απριλίου.

Τούτο, με δεδομένο ότι η χώρα θα πρέπει μέχρι τότε να καλύψει συνολικές υποχρεώσεις χρέους ύψους 2,2 δις ευρώ .

Αν πάλι η ελληνική πρόταση δεν γίνει δεκτή, τα πράγματα πλέον θα είναι οριακά. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να κάνει διορθώσεις και να κάνει μια νέα πρόταση την Τρίτη, όταν θα γίνει και πάλι Eurogroup, αλλά με φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στη Σύνοδο θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η νέα πρόταση της Ελλάδας και να βρεθεί ο τρόπος να καλυφθούν οι υποχρεώσεις χρέους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το κείμενο της πρότασης, δεν θα έχει αναλυτική κοστολόγηση των μέτρων, αλλά μόνο το πλαίσιο πολιτικής που σκοπεύει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα.

Κατά τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ κ. Γιάνης Βρουφάκης, θα είναι έτοιμος να παρουσιάσει μια ενδεικτική κοστολόγηση, με στόχο να αποδείξει το βάσιμο της επιχειρηματολογίας του.

Exit mobile version