Quantcast
Στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από το 40% των κόκκινων δανείων - enikonomia.gr
share

Στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από το 40% των κόκκινων δανείων

δημοσιεύτηκε:

Ακόμα και διπλάσιοι, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, μπορεί να είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές στα δάνεια ιδιωτών, κυρίως στεγαστικά, καθώς, σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, μπορεί να φτάνουν το 40% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μετά την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων, υπάρχει άμεση και δραστική αλλαγή στη συμπεριφορά των κακοπληρώτων, οι οποίοι σπεύδουν να ζητήσουν ρυθμίσεις. Η ανταπόκριση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που περίμεναν οι τράπεζες, κάτι που εκτιμούν ότι υποδηλώνει πως οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή αυτοί που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν μπορεί να φτάνουν το 40% έναντι αρχικής εκτίμησης για 15%, που στο τέλος του 2017 είχε αναθεωρηθεί σε 25%, όπως έγραψε η «Κ» (24/12/17).

Σημειώνεται ότι, κατά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, από τους 332 που είχαν προκηρυχθεί, διενεργήθηκαν με επιτυχία οι 95, ενώ ανεστάλησαν 96 λόγω ρύθμισης την τελευταία στιγμή με πρωτοβουλία του πελάτη. Στο 35% εκτιμάται ότι διαμορφώνεται το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών και στα επιχειρηματικά δάνεια.

Αυτό σημαίνει ότι από τα περίπου 78 δισ. ευρώ –επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων– που δεν εξυπηρετούνται τα 27 με 30 δισ. ευρώ πιθανώς αφορούν περιπτώσεις που μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, τότε τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή κατάσταση και τις προοπτικές των τραπεζών θα αλλάξουν δραστικά προς το καλύτερο.

Την εκτίμησή τους ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές στη λιανική διαμορφώνονται στο 30% με 40% τού συνόλου οι διοικήσεις των τραπεζών τη μετέφεραν σε επιτελείο της Goldman Sachs που βρέθηκε στην Αθήνα και είχε συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών και άλλους οικονομικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με την έκθεση της Goldman Sachs, υπάρχουν θετικά σημεία αναφορικά με την εξέλιξη της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, για τα αποτελέσματα stress test εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας αναφέρει ότι ενισχύονται οι ενδείξεις ανάκαμψης. Επιπλέον σημειώνει ότι οι τράπεζες εργάζονται για τον περαιτέρω περιορισμό των λειτουργικών δαπανών ως αντιστάθμισμα στη συρρίκνωση των εσόδων.

Αναλυτικότερα αναφορικά με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, το γνωστό stress test, το επιτελείο της Goldman Sachs από τις συζητήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών διαπίστωσε προσεκτική αισιοδοξία υπογραμμίζοντας ότι οι βασικοί κίνδυνοι παραμένουν. Η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι τα αποτελέσματα του stress test θα είναι διαχειρίσιμα, ενώ οι κύριοι κίνδυνοι συνδέονται με την εφαρμογή του νέου διεθνούς λογιστικού προτύπου και τις πιθανές πολιτικές διαστάσεις για την επόμενη ημέρα της χώρας που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα stress test. Τα σημεία αισιοδοξίας είναι οι ευνοϊκότερες μακροοικονομικές παραδοχές, η ισχυρή κεφαλαιακή βάση των τραπεζών και η λιγότερο αυστηρή μεθοδολογία δοκιμών, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, υποδηλώνει πιο ευνοϊκό αποτέλεσμα σε σύγκριση με το stress test του 2015.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των κόκκινων δανείων, στην έκθεση σημειώνεται ότι υπάρχει πρόοδος και είναι κρίσιμη η διατήρηση της θετικής δυναμικής που έχει σχηματιστεί, ενώ αναφέρει ότι οι στόχοι μείωσης θα επιτευχθούν. Τέλος, για την οικονομία επισημαίνεται ότι η κατάσταση στις επενδύσεις και την κατανάλωση βελτιώνεται, ωστόσο το μεγαλύτερο ρίσκο στην παρούσα φάση είναι η ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και η μετά το πρόγραμμα πειθαρχία. Σημειώνεται ακόμα ότι οι επόμενες εκλογές αναμένονται το 2019 και αντιμετωπίζονται ως πιθανός καταλύτης.

Πηγή: Η Καθημερινή

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.