To κεφάλαιο Grexit έχει κλείσει οριστικά, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Οre.
O κ. Στουρνάρας καθησύχασε τους επενδυτές αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη βούληση της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Έκρουσε, ωστόσο, τον κώδωνα του κινδύνου ως προς το κόστος της προσφυγικής κρίσης.
Εξάλλου, είπε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΝPL) αποτελούν μία μεγάλη πρόκληση και πρόσθεσε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τράπεζες οφείλουν να λάβουν τα σκληρά, αλλά απαραίτητα, μέτρα, ώστε οι τράπεζες να επιτύχουν τον φιλόδοξο στόχο της μείωσής τους.
«Η μείωση των NPL είναι καθοριστική για την επιβίωση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και της οικονομίας», συνέχισε.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η εκτίμηση του περασμένου Δεκεμβρίου για κόστος της προσφυγικής κρίσης ύψους 600 εκατ. «βασιζόταν στην προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ήταν χώρα διέλευσης προσφύγων μόνον».
«Αν όμως τώρα φιλοξενήσουμε έναν σημαντικό αριθμό προσφύγων, η εκτίμηση αυτή θα πρέπει να αναθεωρηθεί», συμπλήρωσε.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιηθούν, «όχι επειδή το ζητούν οι πιστωτές, αλλά επειδή είναι απαραίτητες προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Επειδή χρειαζόμαστε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα στο οποίο όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, πληρώνουν όσα οφείλουν».
Πάντως εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει «μια νέα προσέγγιση, πιο φιλελεύθερη, ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί στην Ελλάδα χρειαζόμαστε περισσότερες άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις».
«Αυτές», πρόσθεσε, «μπορούν να έλθουν ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία θα επέτρεπε την ανάπτυξη του τομέα των ακινήτων, μέσω της αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου. Για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, θα πρέπει να κάνουμε ορισμένες αλλαγές στη νομοθεσία για τις χρήσεις γης. Αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη».