Quantcast
Στόχος τα 2,5 δις ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις το 2015 - enikonomia.gr
share

Στόχος τα 2,5 δις ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις το 2015

δημοσιεύτηκε:

Μείωση χρέους κατά 6% του ΑΕΠ το 2015 μέσω 2,5 δισ. ευρώ αποκρατικοποιήσεις υπολογίζει ο προϋπολογισμός του 2015. «Βλέπει» ακόμη επιστροφή σε ισχυρή ανάπτυξη 2,9% το 2015 χωρίς αναθεώρηση του φετινού στόχου (0,6%) αλλά βλέποντας και ισχυρούς εξωτερικούς κινδύνους.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας κατά την παρουσίαση ανέφερε ότι το Ελληνικό Δημόσιο υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου. «Στόχος είναι η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, οδηγώντας σε δημιουργία θέσεων εργασίας, σε νέα φορολογικά έσοδα και σε καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, η άμεση μείωση του δημόσιου χρέους, η μείωση ή/και εξάλειψη της κρατικής χρηματοδότησης, το άνοιγμα των αγορών και η ενίσχυση του ανταγωνισμού».

Αναφέρθηκε σε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων έχει μεταφερθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Κατά τη λειτουργία του Ταμείου, από το 2011 – είπαν –  υλοποιήθηκαν έργα αποκρατικοποιήσεων συνολικής αξίας 5,4 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί, ως τίμημα, περίπου 3 δισ. ευρώ. Στόχος είναι, για το 2015, η επίτευξη εσόδων ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης το 2015 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 317 δισ. ευρώ ή στο 171% του ΑΕΠ, δηλαδή  θα  είναι μειωμένο κατά 6% του ΑΕΠ, έναντι του 2014. Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ κ. Σταϊκούρας είπε ότι  η μείωση αυτή οφείλεται, κυρίως, στην επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος, στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και στη μεγέθυνση της οικονομίας.

Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπονται να διαμορφωθούν στα 5,9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.