Quantcast
Στουρνάρας: «Πάγος» στην αύξηση επιτοκίων λόγω Μέσης Ανατολής - enikonomia.gr
share

Στουρνάρας: «Πάγος» στην αύξηση επιτοκίων λόγω Μέσης Ανατολής

δημοσιεύτηκε:

Η Μέση Ανατολή φαίνεται πως βάζει “πάγο” στην αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, όπως αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας  μιλώντας στην ιστοσελίδα των Financial Times (www.ft.com).Εάν ο πληθωρισμός πέσει περίπου στο 3% στα μέσα του 2024, τότε αυτό σημαίνει πως ήρθε η στιγμή να σκεφτούμε για μείωση επιτοκίων, τόνισε με έμφαση ο κ. Στουρνάρας.  

Την ίδια στιγμή το δημοσίευμα των FT υπενθυμίζει πως ενώ ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν των 2 τελευταίων ετών στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, αυτός εξακολουθεί να βρίσκεται υπερδιπλάσιος του 2% του στόχου που έχει θέσει η ΕΚΤ. Αλλά και ο δομικός πληθωρισμός που δεν συμπεριλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους, δηλαδή στο 4,5%.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως ακόμα και ορισμένα «γεράκια» της ΕΚΤ λένε πως τα επιτόκια της Τράπεζας βρίσκονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα αλλά σκοπεύουν να ζητήσουν από την Τράπεζα να επιταχύνει τη διαδικασία της συρρίκνωσης του τεράστιου χαρτοφυλακίου ομολόγων της και να σταματήσει τις επανεπενδύσεις ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ στο Πρόγραμμα Έκτακτης της Πανδημίας (PEPP) νωρίτερα από το προγραμματισμένο στα τέλη του επόμενου έτους. Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας είπε πως η ιδέα αυτή έχει υπέρ και κατά, ωστόσο περιμένει να συζητηθεί το θέμα αυτό την επόμενη εβδομάδα. Επίσης ανέφερε πως το PEPP ήταν η «πρώτη γραμμή άμυνας» της ΕΚΤ ενάντια σε μια απόκλιση στο κόστος δανεισμού μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης. « Στην φάση αυτή που βρισκόμαστε και δεδομένου τα όλα συμβαίνουν στον κόσμο, δεν είναι καλύτερο να διατηρήσουμε την ευελιξία μας;» διερωτήθηκε. Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για το πρόσφατο ξεπούλημα στις αγορές ομολόγων που έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις. «Ανησυχώ όταν βλέπω χώρες  που έχουν ελλείμματα πάνω από 6% ή 7 % του ΑΕΠ . Αυτό μου θυμίζει την ελληνική κρίση», είπε.

Για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Mεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας μίλησε για την επιρροή που θα έχει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στην οικονομία της Ευρώπης. Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δημιουργεί νέες προκλήσεις για την οικονομία της Ευρώπης από τη διαταραχή στην αγορά ενέργειας έως την εισροή προσφύγων, προειδοποίησε. «Είναι θέμα κοινής λογικής» είπε ο Στουρνάρας μια εβδομάδα πριν  γίνει η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στην Αθήνα. Στην συνεδρίαση αυτή αναμένεται να μείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια της Ευρωζώνης για πρώτη φορά ύστερα από 15 μήνες. Είναι καλύτερα να κρατήσουμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές και να προσέξουμε να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Ευρώπης καθώς εάν έχουμε μια νέα πηγή αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, όπου είναι εντελώς άγνωστο για  το τι πρόκειται να συμβεί ….  θα είμαστε στο σκοτάδι, σημείωσε ο κ.Στουρνάρας.

Σημειώνεται δε πως ο πόλεμος  Ισραήλ-Χαμάς έφερε μια μέτρια αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και πως αυτό δημιούργησε ανησυχίες πως θα υπάρξει νέα άνοδο του πληθωρισμού. Ωστόσο, ο Στουρνάρας είπε πως η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αντιδράσει σπασμωδικά και πρόσθεσε πως «μια ανθρωπιστική κρίση» στη Γάζα θα μπορούσε να προκαλέσει έξαρση του μεταναστευτικού.

« Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Εάν υπάρξει φυγή ανθρώπων, ξέρουμε εξ ορισμού ότι η Ευρώπη και ο ευρωπαϊκός νότος θα είναι ο πρώτος σταθμός, επομένως αυτό θα είναι ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα», είπε.

Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε ένα κρίσιμο σημείο και αν  εξακολουθήσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια υπάρχει ο κίνδυνος “να σπάσει κάτι”, είπε  ωστόσο επεσήμανε πως  «υπάρχει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά την πτωτική πορεία του πληθωρισμού.  Είμαστε σχεδόν στάσιμοι σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και έχουμε βιώσει μείωση του δανεισμού από τις τράπεζες».

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.