Στουρνάρας: Καλύψαμε το 90% της προσαρμογής, είναι κρίμα ν΄αναστρέψουμε τις θετικές προοπτικές

Τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης επισήμανε ως τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Boston Consulting Group στην Αθήνα με θέμα «Επιτυγχάνοντας σε αβέβαιους καιρούς», ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αλλά και της προώθησης των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια προσαρμογής έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, «έχει γίνει πάνω από το 90% της προσαρμογής», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα είναι κρίμα να ανατρέψουμε και πάλι τις θετικές προοπτικές. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης τα σημαντικά επιτεύγματα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, που λόγω της συγκυρίας τείνουμε να παραβλέπουμε, καλώντας τις κυβερνήσεις να λάβουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ισχυρότερων μηχανισμών υπεράσπισης του ευρώ από κρίσεις.

Όπως σημείωσε, η πρώτη μεγάλη κρίση που δοκίμασε την Ευρωζώνη αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά κυρίως λόγω της δυναμικής και αποφασιστικής επέμβασης της ΕΚΤ, ωστόσο προειδοποίησε ότι σε ενδεχόμενη νέα σοβαρή κρίση είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα και τα μέσα ώστε να μπορέσει να αντιδράσει το ίδιο αποτελεσματικά. Μια νέα μεγάλη κρίση στη ζώνη του ευρώ, προειδοποίησε, θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία αν τα κράτη-μέλη δεν κινητοποιηθούν και δεν δημιουργηθούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί άμυνας.

Ο κ. Στουρνάρας πρότεινε σειρά μέτρων εστιάζοντας στην ανάγκη ενίσχυσης του ESM με πρόσθετα κεφάλαια και περιθώρια κινήσεων, τον σεβασμό των κανόνων, τον καλύτερο συντονισμό των κρατών-μελών, την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο Mάρτιν Ριβς, Global Head του BCG Henderson Institute of State, αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις μεγάλες αβεβαιότητες που κυριαρχούν στην υφήλιο και περιέγραψε στρατηγικές επιβίωσης και επιτυχίας στο σημερινό απαιτητικό περιβάλλον. Σημείωσε τη δυσκολία να γίνουν ευρύτερα κατανοητές η ανάγκη και η σκοπιμότητα υλοποίησης μεγάλων μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας ότι το κύριο πρόβλημα σήμερα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κεφάλαια αλλά η αδυναμία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.


Exit mobile version