Στουρνάρας για πλειστηριασμούς: Έρχεται Κώδικας Δεοντολογίας για τα funds – Τι είπε για μισθούς και συντάξεις

Γιάννης Στουρνάρας

Δεν υπάρχει κανένα σενάριο νέας λιτότητας που περιλαμβάνει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και επιστροφή της Ελλάδας σε καθεστώς μνημονίων ξεκαθάρισε σήμερα ο  διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή τη νέα περίοδο που έρχεται με αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Όπως είπε ο κ.  Στουρνάρας σε συνέντευξη του που παραχώρησε στο in.gr,  «δεν θα έχουμε λιτότητα, το να έχεις κανόνες δημοσιονομικούς δεν σημαίνει λιτότητα. Το αντίθετο. Σε μια οικονομία που αναπτύσσεται, μπορούν να αυξάνονται οι μισθοί. Η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και μπορεί έτσι να βελτιωθεί και το βιοτικό επίπεδο και των μισθωτών και των συνταξιούχων».

Έρχεται Κώδικας  Δεοντολογίας για τα funds και τους servicers

Μεταξύ άλλων αποκάλυψε πως η κεντρική τράπεζα έχει έτοιμο ένα νέο κώδικα δεοντολογίας για τις σχέσεις των εταιρειών διαχείρισης δανείων με τους δανειολήπτες.

«Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 50 δισεκατομμύρια από το ΤΧΣ και δόθηκαν αυτά τα λεφτά για να σώσουμε τις καταθέσεις των Ελλήνων… Οι τράπεζες ήταν το θύμα της δημοσιονομικής κρίσης μέσω των ομολόγων που είχαν και κυρίως με τη δημιουργία κόκκινων δανείων από την κρίση λόγω της ανεργίας, λόγω της χρεοκοπίας επιχειρήσεων… Εμείς επιμένουμε στο ν’ ακολουθηθεί ένας κώδικας δεοντολογίας και από τα funds αυτά, μάλιστα όταν με το καλό έρθει η επόμενη κυβέρνηση θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εισηγήσεις, για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εποπτείας και των εταιρειών αυτών» σημείωσε με έμφαση. 

«Τα funds δεν τα εποπτεύουμε, τα funds είναι ανεξάρτητα. Αυτά που εποπτεύουμε, είναι τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και βεβαίως τις Τράπεζες» συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε ότι για τους πλειστηριασμούς η ΤτΕ δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα καθώς υπάρχει σχετικός νόμος αλλά και η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου. Όπως είπε «η πολιτική πρέπει να προστατεύει τους ευάλωτους. Αυτοί που έχουν ανάγκη και δεν πληρώνουν, αναγκαστικά κάτι πρέπει να γίνει. Διότι όπως ξέρετε οι τράπεζες έχουν ενεργητικό και παθητικό.».

Για την φοροδιαφυγή

Μεταξύ άλλων μίλησε και για το θέμα της φοροδιαφυγής. Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ανέρχεται ετησίως στα 60 δισ. ευρώ και  ανέφερε σχετικά με το θέμα της φοροδιαφυγής ότι τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια.

Η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια. Χωρίς μάλιστα η κατανάλωση αυτή να χρηματοδοτείται από την μείωση των αποταμιεύσεων, καθώς όπως είπε παράλληλα έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά παρόλο που έχει γίνει πρόοδος με την αύξηση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ «θεωρούμαστε πρωταθλητές της Ευρώπης».

Υπολογίζοντας ο ίδιος το μέγεθος της φοροδιαφυγής τόνισε με έμφαση «80 δισεκατομμύρια δηλωμένα εισοδήματα, 140 δισεκατομμύρια η κατανάλωση και παράλληλα αύξηση αποταμιεύσεων» (σ.σ 140 -80 = 60 δισ. ευρώ).

Αναφερόμενος στα “κόκκινα δάνεια” αποκάλυψε ότι έχει έτοιμη νομοθετική πρωτοβουλία την οποία θα αποστείλει στον επόμενο υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ισχύσει ενιαίος κώδικας δεοντολογίας και για τα funds.

Όπως ανέφερε « .. στην ΤτΕ επιμένουμε στο ν’ ακολουθηθεί ένας κώδικας δεοντολογίας και από τα funds αυτά, μάλιστα όταν με το καλό έρθει η επόμενη κυβέρνηση θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εισηγήσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εποπτείας και των εταιρειών αυτών.»

 

 

 

Exit mobile version