Στον «χορό» των κατασχέσεων και η Εφορία – Αναρτήθηκε η λίστα με τα ακίνητα που βγαίνουν στο «σφυρί»

πλειστηριασμοί

Οικόπεδα, γήπεδα, αγρούς, βιοτεχνικά κτίρια ακόμη και μαιζονέτες βγάζει στο «σφυρί» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Η Εφορία έχει καταρτίσει πρόγραμμα πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο με τις τιμές 1ης προσφοράς να ξεκινούν από 16.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 2,2 εκατ. ευρώ! Ο πρώτος ηλεκτρονικός πλειστηριασμός από τους 12 που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν έχει οριστεί για αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα για την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου. 

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Το ρεκόρ υψηλότερης πρώτης τιμής –σε αυτό το «πακέτο» ακινήτων προς πλειστηριασμό από την Εφορία- το έχει κατοικία στο… Καστρί με 2.200.000 ευρώ!

Η λίστα με τα ακίνητα που βγάζει η Εφορία στο «σφυρί».  

Έτσι, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί συνεχίζονται και το Νοέμβριο. Η ΑΑΔΕ έχει αναρτήσει το νέο επικαιροποιημένο κατάλογο με τα ακίνητα που πέρασαν στα χέρια της λόγω οφειλών και τα οποία τώρα βγάζει στον πλειστηριασμό. 

Ποια είναι όμως η λίστα αυτή; 

Τι αλλάζει στις κατασχέσεις 

Και ενώ το «σφυρί» της Εφορίας πέφτει … βαρύ στους οφειλέτες έχουν προκύψει ανατροπές σε επίπεδο κατασχέσεων; Οι αλλαγές αφορούν τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για τους οφειλέτες με εξαίρεση των αντικείμενων που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης για τον ίδιο και την οικογένεια του αλλά και για την εργασία του.

Βάσει σχετικής πρόβλεψης: 

– Δεν θα κατάσχονται αντικείμενα που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειας του τον οφειλέτη. Για πρόσωπα τα οποία με την προσωπική τους εργασία αποκτούν όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν, εξαιρούνται από την κατάσχεση, τα πράγματα που είναι απαραίτητα για την εργασία τους. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ του οφειλέτη και του κατασχόντος ως προς τα αντικείμενα που θα κατασχεθούν εάν δηλαδή καλύπτουν ή όχι βασικές ανάγκες, τα συγκεκριμένα αντικείμενα κατάσχονται μεν, αλλά παραδίδονται στον οφειλέτη, «φέροντα πάσας τας ευθύνας του μεσεγγυούχου» ενώ η διαφορά λύνεται στο Ειρηνοδικείο στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί με αίτησή του ο οφειλέτης εντός πέντε ημερών, από της παραδόσεως ή επιδόσεως του αντιγράφου της εκθέσεως κατασχέσεως

– Καταργείται η υποχρέωση σύνταξης έκθεσης εκτίμησης των εκποιουμένων από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και επισύναψης της στο Πρόγραμμα πλειστηριασμού

– Επί εκποιήσεως περιουσίας του πτωχεύσαντος διά πλειστηριασμού (αναγκαστικού ή εκούσιου) ο επισπεύδων τον πλειστηριασμών δανειστής ή σύνδικος υποχρεούται, επί ποινή ακυρότητος αυτού, να κοινοποιήσει διά δικαστικού επιμελητού αντίγραφον του προγράμματος πλειστηριασμού.

– Αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού κοινοποιείται και εις τους τυχόν αναγγελθέντος Διευθυντή Δημοσίων Ταμείων και Τελωνείων. Ομοίως κοινοποιείται στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών το αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού.

– Επί απευθείας εκποιήσεως ο σύνδικος υποχρεούται να γνωστοποιήσει την ημερομηνία εκποιήσεως, το είδος και την αξία των προς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών και στους προϊσταμένους των αναγγελθεισών Δ.Ο.Υ. και Τελωνείων, 20 ημέρες τουλάχιστον, πριν από την ημερομηνία έναρξης της εκποίησης.

– Σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι αγνώστου διαμονής ή διαμένει στο εξωτερικό, προκειμένου να του επιδοθούν έγγραφα της Εφορίας, ο αρμόδιος υπάλληλος μέχρι τώρα θα μπορούσε να απευθυνθεί και στον παπά της Ενορίας. Με τη νέα διάταξη καταργείται η αναφορά στον «ιερέα της Ενορίας» και θα παραδίδονται στους συγγενείς του υπόχρεους, μέχρι 4ου βαθμού. Αν αρνούνται να παραλάβουν, τότε το έγγραφο θα θυροκολλείται. 

Exit mobile version