Του Τάσου Δασόπουλου
Το δημοσιονομικό κενό μέχρι και το 2018 και κατά συνέπεια το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ακόμη και μέσα στο 2016 παίζεται κατά την σημερινή συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι οι δανειστές με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται στην διαπραγμάτευση αποδεχόμενο ένα κενό ύψους 1,7 δις ευρώ για την τριετία 2016-2019, θεωρώντας ότι για φέτος δεν υπάρχει κενό. Η ΕΕ μαζί με τις αποκλίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό, ανεβάζει το λογαριασμό στα 5,5 δις ευρώ, ενώ τον ΔΝΤ το φτάνει στα 9 δις ευρώ.
Όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, το κενό θα καλυφθεί κυρίως από το φορολογικό και όχι από το ασφαλιστικό, όπως πιέζουν οι δανειστές. Στο θέμα των αλλαγών στη φορολογία θα πρέπει να συζητηθεί η πρόταση των θεσμών για περιορισμό του αφορολόγητου που θα ισχύει για εισοδήματα μέχρι και τα 7.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών, αυτός που είχε μέχρι σήμερα ετήσιο εισόδημα 9.950 ευρώ, αν εφαρμοστεί ό,τι ζητά η ΕΕ και το ΔΝΤ, θα πληρώσει φόρο 22% για τα επιπλέον 2.950 ευρώ δηλαδή περίπου 650 ευρώ. Με δεδομένο ότι η φορολόγηση θα αρχίσει με την παρακράτηση που γίνεται από τον μισθό θα δεί το εισόδημά του να μειώνεται άμεσα.
Στο θέμα αυτό το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει μια ενδιάμεση λύση για κατάργηση του αφορολόγητου, ίσως από τα 20.0000 ευρώ και πάνω. Μάλιστα πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν και μέτρα έκπληξη, τα οποία εξετάζονταν από την Παρασκευή, αλλά δεν υπήρχαν ακόμη οι κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις για να ανακοινωθούν στους θεσμούς. Ένα από αυτά που εξετάστηκαν, είναι η φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών με ένα ποσοστό 5 τοις χιλίοις, αν και υπάρχουν αντιρρήσεις και από το εσωτερικό της κυβέρνησης.
Η εσω-κυβερνητική αυτή συζήτηση καθυστέρησε κατά μια μέρα και την συνάντηση με τους δανειστές και άφησε χώρο για μια ακόμη συνάντηση που έγινε χθες με τον Κατρούγκαλο, χωρίς όμως και πάλι να ληφθούν αποφάσεις.
Δύσκολο θέμα παραμένει η διαφορά για τα έσοδα του ΟΠΑΠ, από τα οποία οι δανειστές έχουν μια διαφορά ύψους 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 440 εκατ. ευρώ, τα οποία αναλύονται σε 230 εκατ. ευρώ από την επιβολή του τέλους των 5 λεπτών σε κάθε στήλη τυχερού παιχνιδιού του Οργανισμού και τα 210 από την φορολόγηση της χρήσης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών ( VLT’s) τα οποία ουδέποτε λειτούργησαν.
Οι δανειστές υπολογίζουν ότι από τα 440 εκατ. ευρώ είναι ζήτημα αν εισπραχθούν 120 εκατ. ευρώ από το τέλος των υφιστάμενων παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Επίσης θεωρούν ότι και η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί είναι αναποτελεσματική και θα πρέπει να αντικατασταθεί με νέο μέτρο.
Θα πρέπει επίσης να ληφθούν αποφάσεις και στην αύξηση της φορολογίας των αγροτών αλλά και στην αλλαγή της κλίμακας φορολογίας για τα ενοίκια. Στο ίδιο πακέτο βρίσκεται και η αύξηση της φορολογίας των ενοικίων από το 11% στο 13% για τα εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 12.000 ευρώ.