Mε τους επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να συναντηθεί αυτήν την εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να συζητήσει μεταξύ άλλων για τον δημοσιονομικό χώρο που μπορεί να δημιουργηθεί από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις δυνατότητες χρηματοδότησης νέων φοροελαφρύνσεων, την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την πορεία των φορολογικών εσόδων, τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, τις επενδύσεις, την διαχείριση των κόκκινων δανείων, τις μεταρρυθμίσεις αλλά και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Ουσιαστικά θα εξετασθεί το κατά πόσο τα επιπλέον έσοδα που προκύπτουν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και εάν μπορούν να αξιοποιηθούν για διαρθρωτικές μειώσεις φόρων προκειμένου να ανακουφιστεί η μεσαία τάξη.
Αναλυτικά:
- Το θέμα των εγγυήσεων για τη βιωσιμότητα των εν λόγω εσόδων θέτουν Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) προτού ανάψουν το «πράσινο φως».
- Περίπου στα 2 δισ. ευρώ εκτιμώνται πως ανέρχονται τα πρόσθετα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής για το 2024, υπερβαίνοντας τον στόχο των 1,8 δισ. ευρώ που είχε τεθεί από τον προϋπολογισμό.
Σε κάθε περίπτωση οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της ευρωπαϊκής τρόικας εντάσσονται στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Το αποτέλεσμα
Καταλυτικός παράγοντας για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα ήταν η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές αλλά και η επιβολή αντικειμενικών τεκμηρίων φορολόγησης στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Παράλληλα επισημαίνεται πως τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι τα επιπλέον έσοδα το 2025 από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές Υπενθυμίζεται πως η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 6,6 δισ. ευρώ το 2024. Μάλιστα οι ηλεκτρονικές πληρωμές σε ορισμένους κλάδους μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα ταξί, τα πλυντήρια αυτοκινήτων, τα συνεργεία και οι νομικές και ιατρικές υπηρεσίες (όπως οι γιατροί και οι οδοντίατροι) εκτοξεύθηκαν καθώς η αύξηση ξεπέρασε το 600% σε σχέση με το 2023.
Τι θα πει σήμερα ο Πιτσιλής
Tα αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη των εσόδων ΦΠΑ και των ηλεκτρονικών πληρωμών ανά κλάδο αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής ρίχνοντας φως στους τομείς που έκαναν τη διαφορά στις φορολογικές εισπράξεις.
Εάν επιβεβαιωθεί ότι η αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή δεν αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο, αλλά μόνιμο και σταθερό, τότε ανοίγει ο δρόμος για σημαντικές παρεμβάσεις στην άμεση φορολογία, με αιχμή τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, το κούρεμα κατά 30% στα τεκμήρια διαβίωσης, νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κ.λπ.