Οι εκκρεμείς συντάξεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο των θεσμών. Μπορεί η χώρα να βρίσκεται ακόμα στην «καρδιά» της υγειονομικής κρίσης και η οικονομία της να παραμένει βαριά λαβωμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι θεσμοί θα σταματήσουν να «πρεσάρουν» το υπουργείο Εργασίας για την επίτευξη των στόχων.
Στην κορυφή της ατζέντας των Βρυξελλών βρίσκεται η καθυστέρηση στις εκκρεμείς συντάξεις, μια ανεπούλωτη πληγή που αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» στις επικείμενες επισκέψεις των τεχνικών κλιμακίων στο υπουργείο Εργασίας το διάστημα από 16 έως 19 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης.
Κι αυτό, γιατί οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις παραμένουν 130.000, ενώ αν υπολογίσουμε και τις επικουρικές που βρίσκονται στην… ουρά ο αριθμός διπλασιάζεται φτάνοντας περίπου τις 260.000!
Οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις προέβλεπαν σημαντική μείωση των εκκρεμών συντάξεων έως 31/12/2021, όμως το χρονοδιάγραμμα απομείωσης τους πήρε παράταση μερικούς μήνες και συγκεκριμένα μέχρι το καλοκαίρι του επόμενου έτους, ώστε ο στόχος να είναι ρεαλιστικός.
Η «γκρίνια» των θεσμών έγκειται στο γεγονός ότι το κόστος των εκκρεμών συντάξεων για την εκκαθάριση αυτών των συντάξεων αγγίζει τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό υπέρογκο που προκαλεί «τριβές» ανάμεσα στο υπουργείο και τους θεσμούς.
Τα “όπλα” και οι στόχοι για τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων
Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας φιλοδοξεί αξιοποιώντας τους ιδιώτες που θα εμπλακούν στις απονομές να επιταχύνει την έκδοση συντάξεων και να βάλει οριστικά τέλος στην ομηρία των συνταξιούχων από το κράτος.
Επιδιώκει δε την αύξηση της έκδοσης ψηφιακών συντάξεων μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ, ενώ ευελπιστεί ότι με την χορήγηση μπόνους ύψους 600 ευρώ στο προσωπικό του ΕΦΚΑ που απασχολείται στα τμήματα απονομής θα μειωθεί αισθητά το στοκ των εκκρεμοτήτων.
Στόχος να εκδίδονται πάνω 30.000 συντάξεις μηνιαίως, ώστε ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών συντάξεων να έχει μειωθεί τουλάχιστον στο μισό μέσα στο 2022.
Εν τω μεταξύ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχουν αποφασίσει σε επόμενο χρόνο να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν ενεργοποιήσει για τη μείωση των κύριων συντάξεων για να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων στην επικούρηση.
Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι ιδιώτες, δικηγόροι και λογιστές, που έχουν εμπλακεί στη διαδικασία απονομής κύριων συντάξεων όσο και το έμψυχο δυναμικό του ΕΦΚΑ τους επόμενους μήνες θα μπει για τα καλά στην…μάχη για τη μείωση του στοκ των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.