Στο «στόχαστρο» των ελεγκτικών αρχών όσοι δεν έχουν POS και δεν διασύνδεσαν τις ταμειακές τους

POS

Στο «στόχαστρο» των ελεγκτικών αρχών μπαίνουν χιλιάδες επιχειρήσεις που ήταν υποχρεωμένες να προμηθευτούν POS και να προχωρήσουν στην διασύνδεσή του με την ταμειακή τους μηχανή. 

Πλέον όλες οι προθεσμίες που είχε θέσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για να «κλείσει» η συγκεκριμένη διαδικασία λήγουν και οι υπόχρεοι μένουν εκτεθειμένοι.

Εφόσον, εντοπιστούν από τις αρχές να μην έχουν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές καθορίστηκαν από τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, τότε κινδυνεύουν με «τσουχτερά» πρόστιμα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Το μόνο σίγουρο είναι πως επιθεωρητές της ΑΑΔΕ θα προχωρήσουν σε σαρωτικούς ελέγχους σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν POS ή δεν έχουν συνδέσει τις ταμειακές τους μηχανές με τα τερματικά πληρωμών.

Πότε λήγουν οι προθεσμίες για διασύνδεση και POS

Ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου, ιδιαίτερα εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι στις εποχικές επιχειρήσεις των νησιών, οι οποίες από την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας τους υποχρεούνται να έχουν συνδέσει τα ταμειακά συστήματα με τα POS.

Αυτή την στιγμή, υπολογίζεται πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί περίπου 300.000 διασυνδέσεις, ενώ ο χρόνος πιέζει για την ολοκλήρωση των συνδέσεων στις επιχειρήσεις που για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι τα τέλη Απριλίου. Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα πρέπει να κινηθούν άμεσα, καθώς οι προθεσμίες που τους έχουν δοθεί λήγουν σταδιακά από αυτόν τον μήνα, διαφορετικά απειλούνται με την επιβολή βαρύτατου προστίμου.

Συγκεκριμένα, οι προθεσμίες έχουν ως εξής:

Όσες επιχειρήσεις δεν συμμορφώνονται θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα έως 10.000 ευρώ για απλογραφικό και έως 20.000 ευρώ για διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.Τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για μικρές επιχειρήσεις σε μικρούς οικισμούς και νησιά.

Προθεσμίες και για τα συστήματα άμεσων πληρωμών

Επιπλέον, όλοι οι επαγγελματίες πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να ενεργοποιήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στις 30 Ιουνίου 2024, βάσει του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2023, λήγει η προθεσμία για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες να παράσχουν τη δυνατότητα άμεσων πληρωμών στους πελάτες τους.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να συμμορφωθούν έγκαιρα προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα που αγγίζουν ακόμη και 1.500 ευρώ, τα οποία προβλέπει η νομοθεσία.

Μάλιστα, ο σχετικός Ευρωπαϊκός Κανονισμός προβλέπει την καθολική επέκταση της δυνατότητας άμεσων πληρωμών έως τον Οκτώβριο του 2025, ωστόσο η χώρα μας θα προχωρήσει νωρίτερα – έως τις 31 Μαρτίου 2025 – και σε αυτόν τον τομέα.

Να θυμίσουμε ακόμη πως οι υπόχρεοι που δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στην ΑΑΔΕ θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Exit mobile version