Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού το κόστος παραγωγής στο χωράφι-Ποιοι είναι οι λόγοι

Επιτροπή

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα βρεθεί το επόμενο διάστημα το κόστος παραγωγής στο χωράφι.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή” η Επιτροπή θα διερευνήσει τις συνθήκες  ανταγωνισμού και την εξέλιξη τιμών στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα  κλπ.

Αυτό γίνεται γιατί η Επιτροπή το επόμενο διάστημα θέτει ως μια από τις προτεραιότητες της τη διεύρυνση των συνθηκών  ανταγωνισμού όχι μόνο ως προς την τελική  τιμή των τροφίμων  στο ράφι των σούπερ μάρκετ- έρευνες οι οποίες δεν σταματούν- αλλά σε όλη την αλυσίδα αξίας.

Οι λεγόμενες σύνθετες ζωοτροφές

Σημειώνεται ότι στις λεγόμενες  σύνθετες ζωοτροφές  οι τιμές το  2023 σε σύγκριση με το 2020 κατέγραψαν αύξηση  κατά33% ενώ συνολικά στις ζωοτροφές η αύξηση ήταν 38,13%. Πρόκειταιγια υψηλή μεν αύξηση αλλά χαμηλότερη  από αυτή που καταγράφηκε το ίδιο διάστημα σε επίπεδο μέσου όρου  ΕΕ-27 (44,66%). Ανάλογες έρευνες  αναμένεται να διεξαχθούν και σε άλλους κλάδους των βασικών εισροών σε γεωργία και κτηνοτροφία όπου επίσης τα τελευταία χρόνια  έχουν καταγραφεί  πολύ σημαντικές ανατιμήσεις όπως είναι  για παράδειγμα τα λιπάσματα , οι τιμές των οποίων ήταν το 2023 υψηλότερες κατά 71,55% σε σύγκριση με το 2020. Ένας ακόμη λόγο που το κόστος των εισροών  μπαίνει στο μικροσκόπιο  της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι διότι αν και οι ανατιμήσεις των προιοντων ήταν έντονες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή  Ένωση κυρίως το 2022  η αποκλιμάκωση ή μάλλον η επιβράδυνση του ρυθμού της αύξησης των τιμών ήταν μεγαλύτερη στην ΕΕ σε σύγκριση  με την Ελλάδα.

Έτσι ενώ το 2023 ο γενικός δείκτης τιμών εισροών στην ΕΕ υποχώρησε κατά 0,92% σε σύγκριση με το 2022, στην Ελλάδα ενισχύθηκε κατά 1,60%. Σε  ότι αφορά τα λιπάσματα, οι τιμές στην ΕΕ υποχώρησαν κατά 22,51% ενώ στην Ελλάδα συνεχίστηκε η  αύξηση  κατά 5,93% Αντίστοιχη ήταν η τάση και στις ζωοτροφές, οι τιμές  των οποίων υποχώρησαν  κατά 3,91% στην ΕΕ αλλά αυξήθηκαν  στην Ελλάδα κατά 3,03% το 2023 σε σύγκριση με το 2022. Αν και αυτό εν μέρει εξηγείται από το γεγονός ότι η αύξηση των τιμών που  προηγήθηκε ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτή στην ΕΕ η αποκλιμάκωση στην Ελλάδα καθυστέρησε σημαντικά. Προβληματισμό για τις συνθήκες  λειτουργίας  της αγοράς  προκαλεί εξάλλου η πορεία των τιμών παραγωγών.

Τα στοιχεία

Αξιοσημείωτο είναι δε πως το δεύτερο τρίμηνο του 2023  οι τιμές  παραγωγού στην ΕΕ αυξήθηκαν  κατά 2,33% και στην Ελλάδα  κατά 20,97% ενώ  το τρίτο τρίμηνο  του 2023 στην Ελλάδα αυξήθηκαν  κατά 21,882% και στην ΕΕ υποχώρησαν  κατά 8,58%

Exit mobile version