Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, συζητήθηκε σήμερα στο Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από σχετική αίτηση ακύρωσή τους από την ΑΔΕΔΥ.
Ειδικότερα, η ΑΔΕΔΥ ζητά από το ΣτΕ να ακυρωθούν, ως αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, που εκδόθηκαν κατ’ επιταγή του νόμου 4336/2015 και αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης.
Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ ζητά όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπουν την σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι παραβιάζεται σωρεία άρθρων του Συντάγματος (άρθρα 2, 5, 22, 25 και 106), καθώς πριν την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και τη ψήφιση του εν λόγω νόμου, δεν υπήρξε, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ειδική και εμπεριστατωμένη μελέτη, από την οποία να προκύπτει η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων και ο αριθμός των απασχολουμένων οι οποίοι θίγονται από την επίμαχη ρύθμιση, αλλά ούτε προκύπτει από πουθενά.
Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει, ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή οδηγία 2900/78, καθώς εισάγονται δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος των ασφαλισμένων, με βάση το κριτήριο της ηλικίας.
Η εισηγήτρια της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας, Παρασκευή Μπραίμη, επισήμανε ότι πράγματι αυξάνονται σταδιακά από 19.8.2015 έως 1.1.2022 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των υπαλλήλων του Δημοσίου, οι οποίοι από 18.8.2015 είχαν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει το κατά περίπτωση ισχύον όριο ηλικίας καταβολής της συντάξεως.
Οι δικηγόροι, τόσο της ΑΔΕΔΥ, όσο και του Δημοσίου, ανάπτυξαν τους αντίθετους νομικούς ισχυρισμούς τους. Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.