Στο σχέδιο πόλης οκτώ στις δέκα περιοχές δασικών αυθαιρέτων, το 85% των οικιστικών πυκνώσεων που δηλώθηκε από τους δήμους πανελλαδικά.
“Εμείς είδαμε ότι από το σύνολο των οικιστικών πυκνώσεων που δήλωσαν οι δήμοι, τάξη μεγέθους 85% δεν είναι δασική. Επομένως για τις περιοχές αυτές, εφόσον τελειώνει η διαδικασία για τις οικιστικές πυκνώσεις με τη νομοθέτηση του Φεβρουαρίου, θα μπορέσει να προχωρήσει η πολεοδόμηση εντός δασικών περιοχών. Άρα το θέμα λύνεται χωρίς να προκύπτουν προβλήματα συνταγματικής ανάγνωσης”.
Η κυβέρνηση έχει απευθύνει πολλές φορές έκκληση στους δήμους, αλλά 24 εξ αυτών δεν ανταποκρίθηκαν, παρά τις παρατάσεις που δόθηκαν, Μάλιστα οι 10 από αυτούς βρίσκονται στην περιοχή των Κυκλάδων- Δωδεκανήσων. Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι το πρότυπο των οικιστικών πυκνώσεων δεν πρόκειται να τροποποιηθεί γιατί, αν συμβεί αυτό, “πέφτουν” νομικά και οι δασικοί χάρτες που είναι χρήσιμοι στους πολίτες. Ως ενδεικτικό αυτής της χρησιμότητας ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε το εύρημα της διασταύρωσης μεταξύ των οικιστικών πυκνώσεων και των υπαρχόντων στοιχείων για τους δασικούς χάρτες. Εκεί ανέφερε ότι ποσοστό 85% των πυκνώσεων δεν έχει δασικό χαρακτήρα και άρα μπορεί να πολεοδομηθεί.
Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι εκτός της επικύρωσης των δασικών χαρτών, η ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τις οικιστικές πυκνώσεις. Το νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση και θα “ψηφιστεί τον Φεβρουάριο”.
Παράταση για χάρτες
Έως τις 29 Μαρτίου παρατείνεται η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των αναρτημένων δασικών χαρτών, στις περιπτώσεις που αυτή έληγε στο διάστημα από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 6 Μαρτίου. Η ρύθμιση εντάσσεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το ΥΠΕΝ, ενώ η ίδια προθεσμία θα ισχύσει και για τους κατοίκους του εξωτερικού.
Πηγή: Έθνος