Στο Παρίσι για συμφωνία
Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης
Με χαμηλούς τόνους και συγκρατημένη αισιοδοξία αναχωρεί η ελληνική αντιπροσωπεία για το Παρίσι και μια από τις πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Στις 48 ώρες που θα κρατήσουν οι συζητήσεις των δύο πλευρών – δεν αποκλείεται να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις για μία ακόμη μέρα- η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να κλείσει τη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, ώστε η άφιξη της τρόικας στην Αθήνα να αποτελέσει μια τυπική διαδικασία.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα. Οι δανειστές έχουν βάλει αρκετά εμπόδια σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις αλλά αυτή φαίνεται να μην μοιάζει με καμία άλλη.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης ήταν κλεισμένος για περισσότερο από 6 ώρες στο Μαξίμου και συζητούσε με τον Πρωθυπουργό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους συνεργάτες τους για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά στο Παρίσι. «Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, αλλά θα βρεθεί μια λύση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ευ. Βενιζέλος δείχνοντας το κλίμα που επικρατεί.
Τα δύο σενάρια της συμφωνίας
Στην περίπτωση που εξελιχτούν όλα ομαλά, η συμφωνία θα κλείσει στο Παρίσι και η τρόικα θα έρθει για τα διαδικαστικά στην Αθήνα και ίσως προλάβουμε και το Eurogroup τις 8ης Δεκεμβρίου.
Σε αντίθετη περίπτωση εάν οι διαπραγματεύσεις τραβήξουν σε μάκρος και χαθούν τα χρονικά περιθώρια, τότε θα υπάρξει πολιτική συμφωνία ή σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 15 Δεκεμβρίου ή στην Σύνοδο Κορυφής στις 19 του ίδιου μήνα.
Αυτό θα συμβεί γιατί τα κοινοβούλια της Ε.Ε. (κλείνουν στις 19 Δεκεμβρίου για περίπου ένα μήνα) θα πρέπει να εγκρίνουν την συμφωνία προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.
Το σχέδιο αυτό περιέγραψε και ο Ευ. Βενιζέλος αμέσως μετά την σύσκεψη που είχε με τον Πρωθυπουργό. «Θέλουμε απόφαση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος, ή εν πάση περιπτώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και μπορεί να υπάρξουν τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα καθοριστούν μετά αλλά πολιτική απόφαση θα ληφθεί πριν. Αυτό νομίζω ότι είναι κοινώς αντιληπτό και αποδεκτό» είπε χαρακτηριστικά.
Ασφυκτικές πιέσεις για το ασφαλιστικό
ΔΝΤ και Βερολίνο πιέζουν προκειμένου να γίνουν πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Στην κυβέρνηση φαίνεται να έχουν αποφασίσει τα πολύ δύσκολα να τα αφήσουν για το 2015, ενώ μέχρι τώρα έχουν δεχθεί την αύξηση κατά πέντε χρόνια εργασίας για την κατώτατη σύνταξη, αλλά και την κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων. Επίσης νέο μισθολόγιο στο δημόσιο και συνδικαλιστικός νόμος είναι τα δύο ζητήματα που θα ενταχθούν στην συμφωνία με την τρόικα.
Πηγή: real.gr