Η επιλογή του κατάλληλου μίγματος για το άνοιγμα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων των θεσμών με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σίγουρα θα απασχολήσει μελλοντικά και άλλες αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος.
Αν και δεν τίθεται προς το παρόν επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κυρίαρχη αντίληψη στους θεσμούς φαίνεται να είναι πως η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά θα έρθει μόνο μέσω της πώλησης -λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών- μονάδων της ΔΕΗ.
Στο ζήτημα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, οι θεσμοί ζητούν τον σωρευτικό υπολογισμό των δημοπρατούμενων ποσοτήτων, ενώ το ΥΠΕΝ αντιπροτείνει ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει μικρότερες αυξήσεις.
Πεποίθηση του ΥΠΕΝ ότι τα ΝΟΜΕ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς, ωστόσο δεν είναι το μόνο και ίσως δεν είναι και το πιο αποτελεσματικό, ενώ προκαλεί μεγάλη ζημία στη ΔΕΗ. Κρίσιμο επίσης είναι ο απολογισμός της πορείας των ΝΟΜΕ γίνει τον Ιούνιο (όπως θέλουν οι θεσμοί) ή τον Δεκέμβριο όπως ζητά ο κ. Σταθάκης.
Κατά τις συναντήσεις με τους θεσμούς, η διοίκηση της ΔΕΗ παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο για τη σύσταση -δύο κατά πάσα πιθανότητα- εταιρειών με καταναλωτές από όλο το φάσμα του πελατολογίου της, έως τον ερχόμενο Ιούνιο. Ήδη, προσελήφθη ως σύμβουλος η PWC.
Επίσης, οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρεται να εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ (έκπτωση 15%+6% για την προπληρωμή της ετήσιας κατανάλωσης), καθώς, όπως φαίνεται και στην πράξη, το μερίδιο της επιχείρησης στη λιανική αγορά δεν μειώνεται.
Τέλος, πιέζουν για μία πιο αυστηρή πολιτική στο θέμα των αποκοπών ρεύματος, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ύψος της οφειλής. Σε αυτή την κατεύθυνση, ζήτησαν και έλαβαν αναλυτικά στοιχεία για τις οφειλές προς τη ΔΕΗ, τα οποία θα εξετάσουν και ως προς την πρόταση της διοίκησης για τη σύσταση των εταιρειών λιανικής και ειδικότερα για το αν και πως θα μεταφερθούν οφειλέτες στα πελατολόγια των εταιρειών αυτών.