Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ βρίσκονται στοιχεία που έχουν φτάσει στην Ελλάδα στο πλαίσιο της εφαρμογής των συμφωνιών ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και σε επίπεδο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.
Τα στοιχεία αφορούν σε χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς φορολογουμένων του 2016.
«Τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία τα αξιολογεί για να εντοπίσει τους παραβάτες», είπε η υφυπουργός Οικονομικών και ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή ότι και η Ελλάδα, από την πλευρά της, έχει αποστείλει τα αντίστοιχα στοιχεία στις αντισυμβαλλόμενες χώρες.
Η κ. Παπανάτσιου ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα διαβιβαστούν στην Ελλάδα και τα στοιχεία για τις πολυεθνικές στη βάση αντίστοιχων συμφωνιών, ενώ μέχρι το τέλος του 2017 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έχει στη διάθεση της και τα στοιχεία από τις ΗΠΑ.
Η υφυπουργός Οικονομικών είχε προσέλθει στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης του σχεδίου νόμου με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Συνεννόησης και η Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τη βελτίωση της διεθνούς φορολογικής συμμόρφωσης και την εφαρμογή του Νόμου περί Φορολογικής Συμμόρφωσης Λογαριασμών της Αλλοδαπής (FATCA), καθώς και της Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών και διατάξεις εφαρμογής.
«Η συνεργασία μεταξύ των κρατών είναι αποφασιστικής σημασίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και κρίσιμο στοιχείο αυτής της συνεργασίας είναι η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, και αυτό ακριβώς διασφαλίζουμε με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο», είπε η κ. Παπανάτσιου και προσέθεσε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο στο κομμάτι της αυτόματης ανταλλαγής και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μπορεί και οφείλει να αξιοποιήσει αυτές τις πληροφορίες που θα αποκτήσει ώστε να εντοπίσει φοροφυγάδες και να τους υποχρεώσει να πληρώσουν τους φόρους που δεν πλήρωσαν αλλά και να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη, στις περιπτώσεις που απαιτείται από τη νομοθεσία.
Ειδικότερα και ως προς την κύρωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου συμπίπτει με την επίσκεψη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Αμερινακό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και «αποτελεί ένα ακόμα κρίσιμο σταθμό στην πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική της χώρας μας».
«Η επίσκεψη είναι υψηλού ενδιαφέροντος τόσο για τα συμφέροντα της χώρας όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν αυτόν τον κομβικό ρόλο της χώρας μας», είπε η Κατερίνα Παπανάτσιου.