Quantcast
Στο φως της δημοσιότητας η νέα έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα-Τι αναφέρει για servicers και για χρέος - enikonomia.gr
share

Στο φως της δημοσιότητας η νέα έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα-Τι αναφέρει για servicers και για χρέος

δημοσιεύτηκε:

Στο φως της δημοσιότητας δόθηκε η έκθεση της Κομισιόν για την μεταμνημονιακή επιτήρηση της Ελλάδας. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν,  ο δείκτης της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας αναμένεται να επιταχυνθεί ελαφρώς και η ανάπτυξη θα υπερβεί το μακροπρόθεσμο δυναμικό την περίοδο 2024-2025.

Η Κομισιόν αναφέρεται και στο ΑΕΠ της χώρας. Το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε 2% το 2023. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και της Ευρωζώνης (0,4%). Σημειώνεται δε πως η αύξηση της παραγωγής αναμένεται να υποστηριχθεί από την επιτάχυνση των επενδύσεων και τη σταθερή ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης και να φτάσει στο 2,2% και 2,3% το 2024 και το 2025, αντίστοιχα.

Για τον πληθωρισμό και την ανεργία.

Ενώ όσον αφορά στον πληθωρισμό της χώρας επισημαίνεται πως ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,8% το 2024 και στο 2,1% το 2025. Σημειώνεται δε πως οι πιέσεις στις τιμές των προϊόντων αναμένεται να περιοριστούν σταδιακά λόγω του ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός αλλά και επειδή οι μισθοί αυξάνονται με σταθερούς ρυθμούς. Η Κομισιόν αναφέρεται και στην ανεργία. Όπως αναφέρει η ανεργία αναμένεται να μειωθεί το και το επόμενο διάστημα .

Πάντως παρά το ότι έχει μειωθεί  το 2023 σημαντικά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών  στο 6,3% του ΑΕΠ, το ποσοστό αυτό είναι υψηλό αλλά τα επόμενα χρόνια αναμένεται να περιοριστεί λίγο εξαιτίας της αναμενόμενης αύξησης των εισαγωγών κεφαλαιουχικών αγαθών εν μέσω ισχυρότερης επενδυτικής δραστηριότητας.

Επίσης το ονομαστικό έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω στο 1,2% του ΑΕΠ το 2024 και στο 0,8% το 2025 κυρίως επειδή καταργούνται σταδιακά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αλλά και επειδή υπάρχει συγκρατημένη αύξηση των τρεχουσών δαπανών.

Οι αρχές έχουν λάβει ορισμένα δημοσιονομικά μέτρα για  το 2024 μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η μεταρρύθμιση για τη φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων. Δηλαδή τα τεκμήρια θα έχουν ελαφρώς θετικό αντίκτυπο στο συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σημειώνεται δε πως το συνολικό απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει αυξηθεί.\ Αυτό γίνεται λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα νοσοκομεία.  Την ίδια στιγμή έχει μειωθεί περαιτέρω το απόθεμα των εκκρεμών συντάξεων .

Η Κομισιόν αναφέρεται και στο θέμα των δανείων. Το 2023 η  κερδοφορία των τραπεζών ήταν ισχυρή, διευθετούνται τα προβληματικά δάνεια από τους servicers ωστόσο  υπάρχουν ακόμη  δυσκολίες ως προς αυτό.  Επίσης το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω το 2023, κυρίως λόγω των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι πωλήσεις χαρτοφυλακίου και οι τιτλοποιήσεις με χρήση του ανανεωμένου Ηρακλή ενδέχεται να  παραμείνουν τα βασικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες για να βελτιώσουν την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων το 2024.

Για το χρέος

Τέλος η Κομισιόν αναφέρει πως η  Ελλάδα εξακολουθεί να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της.  Μάλιστα σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η Ελλάδα  αντιμετωπίζει χαμηλούς κινδύνους βραχυπρόθεσμα, υψηλούς κινδύνους μεσοπρόθεσμα και χαμηλούς κινδύνους μακροπρόθεσμα ως προς αυτό. Είναι όμως χαμηλές οι  ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για το 2024 και το 2025  , λόγω των προβλεπόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων και της μέτριας απόσβεσης του χρέους που οφείλεται και στην προηγούμενη μερική προπληρωμή του δανείου της χώρας . Η Ελλάδα διατηρεί ένα σημαντικό “μαξιλάρι” ρευστότητας και έχει διατηρήσει συνεχή πρόσβαση στην αγορά, καταλήγει.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.