Η στενότερη οικονομική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και η προώθηση των εξαγωγών βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρη Μάρδα κατά την τετραήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, με αφορμή τη συμμετοχή του στο 17ο διεθνές επενδυτικό συνέδριο για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, κατά τη συνάντησή του με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, Κάθριν Νοβέλι, ο κ. Μάρδας συζήτησε για τους τρόπους ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ και προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ηλεκτρομηχανικής και του λογισμικού.
Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να συζητήσει τις προοπτικές ανάπτυξης των διμερών σχέσεων Ελλάδος-ΗΠΑ και με τους συμπροέδρους του Hellenic Caucus στο Αμερικανικό Κογκρέσο, Γκας Μπιλιράκης και Κάρολιν Μαλόνεϊ.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο των επαφών του με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και με περίπου 20 επικεφαλής μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών οίκων και επιχειρήσεων, καθώς και στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, με θέμα το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, ανέπτυξε τις νέες πολιτικές της κυβέρνησης για την προσέλκυση νέων άμεσων ξένων επενδύσεων και για την προώθηση των εξαγωγών. Επιπλέον, ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με εκπροσώπους και εταιρείες του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, με τους οποίους συζήτησε τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ελληνική αγορά για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του υφυπουργού στο 17ο διεθνές επενδυτικό συνέδριο της Capital Link, με θέμα «Επενδύσεις στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη την πρώτη ημέρα παραμονής του στις ΗΠΑ. Αναλυτικότερα, ως κεντρικός ομιλητής ο κ. Μάρδας απηύθυνε κάλεσμα σε επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα και εστίασε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη δημιουργία σταθερού και ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, κυρίως με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επενδύσεων. Ο κ. Μάρδας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο σταθερό πολιτικό περιβάλλον και στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος, η οποία την αναδεικνύει σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, όπως επισήμανε, και αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές που υπάρχουν στον τομέα του τουρισμού.
Τέλος, στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, ο κ. Μάρδας είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και επαφές με εκπροσώπους ομογενειακών και άλλων οργανώσεων.