Quantcast
Στην «τελική ευθεία» το σχέδιο νόμου για συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων - Τα κίνητρα που θα δίνονται - enikonomia.gr
share

Στην «τελική ευθεία» το σχέδιο νόμου για συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων – Τα κίνητρα που θα δίνονται

δημοσιεύτηκε:

«Πακέτο» φορο-εκπτώσεων, όπως και επιχορηγήσεις μέσω ΕΣΠΑ και χαμηλότοκα δάνεια της Αναπτυξιακής Τράπεζας, θα έχουν στην διάθεσή τους πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, εφόσον όμως αποφασίσουν να συγχωνευτούν και να διαμορφώσουν νέα μεγαλύτερα σχήματα. Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας έχει στα «σκαριά» το σχετικό νομοσχέδιο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αν και οι νέες ρυθμίσεις δεν  ήταν έτοιμες σε κάθε τους λεπτομέρεια για να παρουσιαστούν στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, εντούτοις, οι μηχανισμοί δουλεύουν στο «φουλ», ώστε το πολύ έως το φθινόπωρο το σχετικό νομοσχέδιο να είναι έτοιμο για να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Μέσω αυτού του σχεδίου, έμφαση θα δοθεί στις  επιχειρήσεις που βρίσκονται στο μεταίχμιο περαιτέρω ανάπτυξης.

Ποιο θα είναι το «πακέτο» κινήτρων για συγχωνεύσεις 

Το νέο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει μια σειρά από κίνητρα για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων με «αιχμή του δόρατος» τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τις νέες επιχειρήσεις που θα προκύψουν από συγχωνεύσεις (μειωμένοι συντελεστές για 5-9 χρόνια, μεγαλύτερο αφορολόγητο αποθεματικό κλπ).

Οι φοροελαφρύνσεις θα ισχύουν και σε περίπτωση απορρόφησης μικρής επιχείρησης από μεγάλη. Θα είναι μάλιστα της τάξεως του 30%-50%.

Το άλλο σκέλος των νέων διατάξεων αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας  συγχωνεύσεων, με κατάργηση γραφειοκρατικών διατυπώσεων, ταχύτερη έκδοση εγκρίσεων, άμεση διεκπεραίωση από φορολογικές υπηρεσίες κλπ.

Στόχος η συγκρότηση μεγαλύτερων και ανταγωνιστικότερων επιχειρηματικών σχημάτων, που θα μπορούν να σταθούν στην αγορά, να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Τι δείχνει ο «χάρτης» μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων

Τα στοιχεία για την τωρινή διαμόρφωση του επιχειρηματικού «χάρτη» είναι απογοητευτικά -σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών- και δεν συνηγορούν σε αισιόδοξες προβλέψεις όσον αφορά στις μελλοντικές επιδόσεις και την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων:

  • Περίπου 2 στις τρεις επιχειρήσεις (το 63,5%) δεν απασχολούν ούτε έναν (!) υπάλληλο/εργαζόμενο.  Μοναδικός εργαζόμενος είναι ο ιδιοκτήτης (και πιθανότατα κάποιο μέλος της οικογένειας του, που δεν εμφανίζεται καν ως απασχολούμενο και δεν ασφαλίζεται).
  • Περίπου 9 στις 10 επιχειρήσεις (το 90%) απασχολούν λιγότερους από 5 υπαλλήλους και δεν έχουν άρτια οργανωτική δομή, ούτε αποτελεσματική διάρθρωση και λειτουργία.
  • Το 27,4% των εργαζομένων στην Ελλάδα (πάνω από ένας στις 4) είναι αυτοαπασχολούμενοι και φορολογικά αντιμετωπίζονται ως μικρές ατομικές επιχειρήσεις. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό σε χώρα-μέλος της ΕΕ, όπου ο μέσος όρος αυτοαπσχολούμενων  δεν υπερβαίνει το 13,8%.

Τι αναμένει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Η θέσπιση φορολογικών και άλλων κινήτρων εκτιμάται ότι θα ωθήσει έναν αριθμό μικρών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε λύσεις συνεργασίας, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και την ενίσχυση της παρουσίας τους στην αγορά. Παρόλα αυτά στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δεν αναμένουν άμεσα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Εκτιμούν όμως ότι τα κίνητρα και οι διευκολύνσεις για συγχώνευση μπορούν να λειτουργήσουν σε βάθος χρόνου, προσαρμοζόμενα κατά καιρούς στις μεταβαλλόμενες συνθήκες αγοράς.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.